Росія пропонує вивести транснаціональні магістральні газопроводи з-під дії "Третього енергетичного пакету" ЄС.

Про це власному кореспондентові УНІАН у Росії повідомив заступник голови Державної Думи РФ, президент Російського газового товариства Валерій ЯЗЄВ.

«Третій енергетичний пакет" – достатньо небезпечна річ. Англосакська модель, прийнята при Третьому енергетичному пакеті, передбачає відділення видобування енергоресурсів від транспорту і від збуту. Якщо зараз "Третій пакет" розриває ці взаємозалежності, то ніхто не створюватиме інфраструктуру і не інвестуватиме в розробку родовищ», - заявив В.ЯЗЄВ.

Відео дня

За його словами, "Третій енергопакет" підриває мотивацію інвестицій, основу довгострокових контрактів, віддаляє інвесторів від управління своїми інвестиціями. Це надзвичайно високий ризик для енергетичної безпеки Європи, впевнений він.

«Одна з пропозицій Росії по "Третьому енергетичному пакету" – всі транснаціональні магістральні газопроводи винести з-під дії цього пакету. Щоб Третій аналітичний пакет починався на мережах низького тиску. Розуміння необхідності цього на рівні керівників європейських енергетичних концернів є», - сказав В.ЯЗЄВ.

Він нагадав, що в даний час прийняте рішення про створення робочої групи між Росією і ЄС щодо аналізу положень "Третього енергетичного пакету" і щодо практики його імплементації в національне законодавство, щодо мінімізації втрат від цього. Також створена робоча група між Російським газовим товариством і "Єврогазом".

Довідка УНІАН. «Третій енергетичний пакет», запропонований Єврокомісією ще в 2007 році, описує нові правила гри на європейському газовому ринку. Документ, зокрема, говорить, що компанії-продавці газу і електрики не повинні володіти транспортними мережами, оскільки це призводить до штучного підвищення цін.

Окремо в документі прописано, що ці правила повинні застосовуватися не тільки до європейських компаній, але й до фірм з третіх країн, що працюють в ЄС. У "Третьому енергетичному пакеті" наголошується, що власті кожної європейської країни можуть відмовити компанії в праві входження на її внутрішній ринок у двох випадках: якщо компанія не відповідає вимогам розділення видобутку і транспорту або якщо її поява на ринку може загрожувати енергобезпеці членів ЄС.