Лідер партії "Сильна Україна" Сергій ТІГІПКО вважає, що плани будівництва на території Словаччини трьох російських підземних сховищ газу (ПСГ) несуть загрозу транзитному потенціалу України.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі "Сильної України".

"Росія проводить послідовну політику у сфері диверсифікації маршрутів постачання газу в Європу. Це внутрішня справа Росії, але Україна повинна усвідомлювати, які загрози несе така політика з точки зору енергетичної безпеки нашої країни", - заявив С. ТІГІПКО.

Відео дня

На його думку, найбільші в Європі підземні газові сховища - головна конкурентна перевага української газотранспортної системи.

"Якщо ми позбудемося цієї переваги, цінність ГТС значно знизиться", - переконаний С. ТІГІПКО.

Він вважає, що Україні необхідно активізувати газовий діалог з Росією і Європою. "Наші аргументи прості - будівництво обхідних газопроводів і альтернативних українським газових сховищ економічно невиправдане. Дешевше і простіше знайти таку, що влаштовує усіх, схему модернізації української ГТС", - зазначив С. ТІГІПКО.

За його словами, переговори Росії і Словаччини щодо розвитку співпраці у газовій сфері - наслідок пробуксування діалогу Києва, Москви і Брюсселю у газовому питанні. "Ініціатором і головним двигуном таких переговорів має бути саме Україна", - заявив С. ТІГІПКО.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство енергетики РФ і ВАТ "Газпром" пропонують реалізувати проект зі створення на території Словаччини трьох підземних газосховищ (ПСГ) загальною місткістю 60-65 мільярдів кубометрів газу.

"Газпром" планує до 2015 року збільшити майжеув два рази потужності своїх ПСГ в Європі - до 4,9 мільярдів кубометрів. У цей момент компанія використовує потужності ПСГ в Австрії (перша черга ПСГ "Хайдах"), а також орендує їх у Великобританії ("Хамблі Гроув"), Німеччині ("Реден" і потужності ПСГ компанії VNG), Франції (потужності компанії Vitol).

Через територію Словаччини у країни Європи щорічно транспортують більше 50 мільярдів кубометрів російського природного газу.