Ф`ючерси на сиру нафту у вівторок різко зросли на фоні побоювань, що безлади на Близькому Сході розповсюджуються на найбільші нафтовидобувні країни, повідомляє ПРАЙМ-ТАСС.

За підсумками торгів на Нью-Йоркській товарній біржі (New York Mercantile Exchange, NYMEX) котирування квітневих ф`ючерсів на легку малосірчисту нафту зросли на 2,66 долара, або на 2,7%, до 99,63 долара за барель.

За підсумками торгів на ICE ціни на нафту марки Brent зросли на 3,62 долара до 115,42 долара за барель.

Відео дня

Нафтові ринки сфокусувалися на повідомленнях про зіткнення в Лівії, де опозиційні сили і війська, лояльні до Муаммара КАДДАФІ, продовжують битися за контроль над країною. Проте, зростанню американських ф`ючерсів на нафту до 100 доларів за барель сприяли побоювання, що безлади можуть розповсюдитися на багатші країни, які видобувають значну частку нафти в світі, такі як Іран і Саудівська Аравія.

Саудівська Аравія, найбільший член Організації країн-виробників нафти (ОПЕК), збільшила нафтовидобуток на 500 тис. барелів в день, щоб компенсувати скорочення видобутку в Лівії. Кувейт також дав зрозуміти, що може збільшити нафтовидобуток приблизно на 200 тис. барелів на день, якщо Лівія припинить постачання.

Зараз ринок добре насичений, особливо в США, де в середу вийдуть щотижневі дані, які, як очікується, покажуть збільшення запасів сирої нафти.

Проте, подальші перебої з нафтовидобутком на Близькому Сході, особливо в країнах, що є великими експортерами, можуть виявитися більшими за ті, з якими Саудівська Аравія здатна впоратися впродовж тривалого періоду часу. У такому разі країнам-імпортерам нафти, ймовірно, доведеться використовувати свої стратегічні запаси.

Квітневі ф`ючерси на бензин RBOB зросли на 9,07 цента, або на 3,1%, до 2,9834 долара за галон. Котирування квітневих ф`ючерсів на топковий мазут за підсумками торгів зросли на 8,46 цента до 2,9834 долара за галон, найвищого рівня закриття з вересня 2008 року.