Справедлива ціна на нафту на світовому ринку має бути на рівні від 70 до 90 доларів за барель. Таку заяву зробив президент ВАТ "Лукойл" Вагіт АЛЕКПЕРОВ на нараді компанії з питань внутрішнього аудиту. Нарада відбулася ще 16 березня, але прес-служба "Лукойла" розмістила відеоролик із заходу тільки 29 березня, передає Лєнта.ру.

Зараз європейська нафта марки Brent на світовому ринку коштує більш як 114 доларів за барель, а американська WTI – більш як 103 долари. Російська Urals звичайно торгується з невеликим дисконтом до Brent, тому останнім часом і вона коштує більш як 100 доларів за барель.

Ціни на нафту на світовому ринку значно зросли на початку 2011 року через масові заворушення одразу в декількох країнах Близького Сходу і Північної Африки. Новий стрибок цін відбувся у лютому, коли конфлікти опозиції і правлячих сил у Лівії переросли у громадянську війну.

Відео дня

В.АЛЕКПЕРОВ нагадав, що саме високі ціни на нафту стали однією з причин глобальної економічної кризи: у 2008 році вони досягали позначок у 140 доларів за барель. За словами керівника "Лукойла", його компанія зацікавлена у справедливих і стабільних цінах, оскільки вони допомагають всій економіці в цілому, зростання якої, у свою чергу, забезпечує збільшення попиту на вуглеводні.

У 2009-2010 роках багато країн світу, у тому числі й основні експортери нафти, заявляли, що вважають ціну на нафту в 70-80 доларів за барель такою, що відповідає сучасному стану справ на світовому ринку. Цю ж оцінку назвали справедливою лідери "Великої вісімки" (G8) на засіданні у середині 2009 року.