Державна інспекція ядерного регулювання України офіційно зареєструвала на території України наявність слідів йоду-131 з аварійної АЕС «Фукусіма-1» у мікроскопічній мінімально вимірюваній концентрації.

Про це повідомив головний інспектор з ядерної і радіаційної безпеки України Михайло ГАШЕВ, пише «Фокус».

За словами М.ГАШЕВА, українські АЕС працюють у штатному режимі, контроль радіаційної обстановки здійснюється у режимі он-лайн, підвищення рівня потужності дози гамма-випромінювання на території України не спостерігається.

Відео дня

5 днів тому сліди йоду-131 з «Фукусіми-1» у повітрі зареєстрували у США і Канаді. Три дні тому – у Франції, Болгарії, Чехії і Фінляндії. Учора сліди радіоактивних ізотопів йоду-131 виявили у Глазго (Шотландія).

Як повідомляє прес-служба Київського інституту проблем управління імені Горшеніна, з ізотопом цезію-137 ситуація складніша. Додатковий вміст у повітрі цезію-137 японського походження в Україні встановити неможливо. У 30-кілометрових зонах спостереження навколо діючих АЕС аналізам заважає цезій-137 чорнобильського походження. У Київській області вміст ізотопу цезію-137 складає 4,4х10-5 Бк/м3.

«Відповідно до Норм радіаційної безпеки України (НРБУ-97), концентрація згаданих радіонуклідів у тисячі разів нижча за рівень, який вимагає реагування. Допустима концентрація ізотопу йоду-131 для населення складає 4 Бк/м3, ізотопу цезію-137 - 0,8 Бк/м3», - сказав М.ГАШЕВ.