Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій БОЙКО прогнозує, що в середині цього року Фонд державного майна оголосить конкурси з продажу державних пакетів акцій енергопостачальних та енергогенеруючих компаній.
Про це Ю.БОЙКО повідомив в інтерв'ю газеті «День».
За його словами, в 2011 році на продаж будуть виставлені 5-6 обленерго і 2 генкомпанії.
«Цього року буде реалізовано пілотний проект з приватизації 5-6 компаній на ринку дистрибуції та двох - на ринку генерування. Цей процес вже почався. Я сподіваюся, що до середини року ми оголосимо про проведення аукціону по першим компаніям на ринку дистрибуції і першої компанії на ринку генерування», - заявив Ю.БОЙКО.
Він зазначив, що при проведенні приватизаційних конкурсів перевага буде надаватися тим інвесторам, які готові вкладати максимальний обсяг інвестицій в модернізацію приватизованих компаній.
«Ключовим питанням до інвестора, зацікавлених у придбанні компанії, буде сума, яку він може направити на модернізацію, щоб реалізувати заходи в енергетиці, які Україна зобов'язалася виконати, вступаючи в міжнародне Енергетичне співтовариство», - сказав міністр.
Як повідомляв УНІАН, Фонд державного майна України переніс початок приватизації підприємств енергетики з четвертого кварталу 2010 року на 2011 рік. За словами голови ФДМУ Олександра РЯБЧЕНКА, приватизація генеруючих і розподільчих підприємств енергетики буде проводитися протягом двох років, при цьому пріоритетними для продажу серед генеруючих підприємств залишаються «Дніпроенерго» і «Західенерго».
ФДМУ не виключає, що при приватизації блокуючі пакети енергокомпаній будуть залишені в держвласності, як це сьогодні пропонує Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.
На думку голови ФДМУ О.РЯБЧЕНКА, перші приватизаційні конкурси з продажу як генеруючих компаній, так і обленерго будуть проведені влітку цього року.
Довідка УНІАН. На сьогоднішній день в управлінні НАК «Енергетична компанія України» перебувають контрольні пакети чотирьох генеруючих компаній - «Донбас-", "Захід-», «Центр-» і «Дніпроенерго».