11 травня на засіданні уряду розглянуть питання про передачу Фондові державного майна України державних пакетів акцій енергогенеруючих та енергопостачальних підприємств, які досі перебували в управлінні Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Про це йдеться в порядку денному засідання Кабінету міністрів.

Мова йде про дві теплові генерації і дев`ять обленерго, які уряд планує приватизувати у 2011 році. Нагадаємо, що Кабінет міністрів (розпорядженням № 310 від 11 квітня ц.р.) вирішив продати 25% «Дніпроенерго», 45,1% «Західенерго», по 50% «Вінницяобленерго», «Дніпрообленерго» та «Закарпаттяобленерго», 46 % «Черкасиобленерго», по 45% «Крименерго» і «Чернівціобленерго», 40,06% «Донецькобленерго», 25,99% «Тернопільобленерго», 25% «Київенерго».

Старший економіст Міжнародного центру політичних досліджень Ільдар ГАЗІЗУЛЛІН вважає, що принципове рішення про приватизацію енергетики було прийнято ще в 1990-х. «Зараз мова йде про відновлення розпочатого тоді процесу, тому що за останні 10 років ще раз можна було переконатися, що за більшістю фінансово-економічних показників держпідприємства показали гірші результати, ніж приватні», - зазначає він.

Відео дня

На думку І.ГАЗІЗУЛЛІНА, для поліпшення ситуації в електроенергетичній галузі уряд повинен продовжити виконання директив Договору про Європейське енергетичне співтовариство, до якого Україна приєдналася в лютому 2011 року. «Адаптація європейського законодавства буде вигідна і бізнесу, і споживачам», - вважає він.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 11 квітня ц.р. № 310-р затвердив перелік енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній, державні пакети акцій яких підлягають приватизації цього року. Відповідно до тексту розпорядження, на продаж планують виставити 25% держпакету акцій ВАТ «Дніпроенерго» і 45,1% ВАТ «Західенерго», а також ряд держпакетів обленерго. Експерти вважають, що в результаті приватизації цих активів можна буде отримати до 1 млрд. дол.