Європейська комісія вперше за довгий час виступила із союзницької позиції відносно реалізації проекту газопроводу "Південний потік". Як повідомляє РІА «Новости», про це сьогодні заявив у Брюсселі міністр енергетики Російської Федерації Сергій ШМАТКО.

"Єврокомісар з енергетики Гюнтер ЕТТІНГЕР виступив із союзницької позиції, чого давно не було", - сказав С.ШМАТКО журналістам після презентації проекту "Південний потік" у Брюсселі.

Як повідомляє РІА «Новости», єврокомісар у своєму виступі зазначив, що Єврокомісія не має наміру вводити невиправдані обмеження на шляху реалізації цього проекту. Виступаючи на презентації, С.ШМАТКО зазначив, що Росія і ЄС можуть укласти міжурядову угоду щодо газопроводу "Південний потік", а конкретні домовленості можуть бути досягнуті восени.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 1 квітня поточного року міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій БОЙКО заявив, що Україна веде «напружену дискусію» з Росією про проект газопроводу «Південний потік», який «шкідливий нашій країні».

Міністр зазначив, що газопровід «Південний потік» - «це політичний проект наших російських партнерів, які хочуть створити надлишок транзитних потужностей, що вони зробили спочатку по нафті, тепер по газу».

При цьому Ю.БОЙКО підкреслив: «Нам це однозначно невигідно... Позиція нашого Президента досить жорстка, я сам... був присутній при тому, як він її висловлював у спілкуванні з керівництвом Росії, про те, що це проект, який суперечить нашим національним інтересам. Просто кажучи, він відбирає газ з нашої труби».

Міністр зазначив, що “саме тому ми і з Європейським Союзом, і з російськими партнерами працюємо в тому напрямі, щоб цей проект не був здійснений, оскільки він шкідливий для нас”.

Довідка УНІАН. «Південний потік» – система газопроводів, яка має з`єднати Росію і країни Південної і Центральної Європи. Магістральний газопровід пройде дном Чорного моря від міста Новоросійська (Росія) до міста Варна (Болгарія). Передбачається, що далі «Південний потік» розгалужуватиметься: одна магістраль пройде через Грецію на південь Італії, друга – через Сербію і Угорщину до Австрії.