Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ підписав прийнятий Верховною Радою України закон «Про внесення змін до Закону України «Про перинципи функціонування ринку природного газу».

Про це повідомляється на офіційному Інтернет-сайті глави держави.

Цим законом парламент дозволив використання газу, який видобувається в Україні, для виконання договірних зобов'язань з експорту природного газу за існуючими контрактами відповідно з міжурядовими угодами.

Відео дня

Нагадаємо, що даним законом встановлюється, що суб'єкт господарювання, уповноважений урядом формувати ресурс газу для потреб населення, а також його дочірні підприємства мають право реалізовувати товарний природний газ на експорт в обсягах, визначених прогнозним річним балансом газу.

Для цих цілей законом також відкоректований термін «товарний природний газ».

Крім того, встановлено дозвіл газодобувним підприємствам використовувати газ, який ними видобувається для власних потреб і технологічних потреб.

Як повідомляв УНІАН, 17 червня Верховна Рада України прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до Закону України «Про принципи функціонування ринку природного газу».

Як зазначено в пояснювальній записці до проекту закону, прийняття законопроекту сприятиме оптимізації витрат газодобувних підприємств, що здійснюють видобуток природного газу для формування ресурсу природного газу, що використовується для потреб населення, і дозволить на сьогодні виконати договірні зобов'язання з експорту природного газу за існуючими контрактами на виконання домовленостей між урядами України та Республіки Польща, згідно договору № РL/012216736/04-0028/DН/НL на поставки газу.

Нагадаємо, 26 жовтня 2004 року НАК «Нафтогаз Україна» і «Польське гурніцтво нафтове і газовніцтво» (РGNiG, Польща) підписали договір на постачання природного газу. Згідно з договором, компанія постачає, а РGNiG приймає і оплачує на умовах цього договору природний газ середньоазіатського і/або українського походження.