Завдяки впровадженню нової аукціонної системи в Україні, вдалося стабілізувати ситуацію на ринку скрапленого газу та значно знизити його вартість для споживачів.

Про це УНІАН заявив заступник голови правління ВАТ «Дніпропетровськгаз» Дмитро КРУПОДЬОРОВ.

«Пропан-бутан досі залишається головним паливом для більш ніж трьох мільйонів українців, які проживають в регіонах з низьким рівнем газифікації. Крім того, в нинішньому році спостерігається значне зростання споживання скрапленого газу в побуті, що пояснюється зростанням цін на інші види палива. В умовах наближення опалювального сезону важливо зберегти стабільно низькі ціни на цей соціальний продукт», - зазначив представник облгазу.

Відео дня

За словами Д. КРУПОДЬОРОВА, серйозним досягненням стала зміна аукціонної системи реалізації скрапленого газу та проведення єдиного конкурсу до кінця поточного року.

«Минулого року ми неодноразово стикалися з проблемами зриву торгів, завищення цін з боку виробників. Що, зрештою, призводило до перебоїв з постачанням населенню, завищення цін у деяких регіонах до 200-250 гривень за балон. Крім того, серйозно зросла аварійність при користуванні балонами. Перебої з постачанням призвели до того, що люди масово почали заправлятися на автозаправних станціях. І саме ці балони вибухали найчастіше», - сказав він.

Д. КРУПОДЬОРОВ зазначив, що на сьогодні облгази забезпечені ресурсом за зниженою ціною і на тривалий період. «Це дозволяє відпускати газ населенню за ціною 130-140 гривень. Не менш важливо, що завдяки нинішній системі нам вдалося уникнути хаотичного ринку, реалізація пропан-бутану йде відповідно до вимог техніки безпеки через спеціалізовані підприємства», - додав він.

Крім того, на думку заступника голови правління «Дніпропетровськгазу», поступово стабілізується ціна на автозаправних станціях, що реалізують пропан-бутан. «Нинішні середньоринкові пропозиції можуть забезпечити нормальний діапазон роздрібних цін в межах 6,25-6,30 грн за літр. Це повністю відповідає загальноприйнятим стандартам, коли ціна на скраплений газ становить близько 60% вартості бензину», - вважає Д. КРУПОДЬОРОВ.