Росія здивована рішенням Ради ЄС про проведення переговорів із Азербайджаном і Туркменістаном про Транскаспійсий газопровід, і вважає, що це може ускладнити ситуацію в регіоні, передає РІА «Новости» з посиланням на повідомлення МЗС РФ.

"Наскільки нам відомо, для Євросоюзу це теж перший подібний досвід, і ми здивовані, що його передбачається реалізувати саме на Каспії, на береги якого жодна з держав Євросоюзу не виходить", - йдеться в повідомленні.

В документі зазначається, що "спроби втручання в каспійські справи ззовні, тим більше з питань, що є чутливими для членів "каспійської п`ятірки", здатні вельми серйозно ускладнити ситуацію в цьому регіоні, негативно позначитися на п`ятисторонніх переговорах, які ведуться щодо нового правового статусу Каспійського моря".

Відео дня

Як стверджує російська сторона, "рішення за такими масштабними проектами повинні ухвалюватися за участю всіх прикаспійських держав".

"Розраховуємо, що Рада Євросоюзу з належною увагою поставиться до позиції Росії та інших держав-учасниць "каспійської п`ятірки" й утримається від дій, не узгоджених у відповідному форматі", - зазначається в повідомленні.

Передбачається, що Транскаспійський газопровід з`єднає туркменський і азербайджанський береги Каспію для експорту газу через Азербайджан до європейських країн. За маршрутом Тенгіз (Казахстан) - Туркменбаші (Туркменія) - Баку (Азербайджан) - Тбілісі (Грузія) - Ерзурум (Туреччина) планується щорічно транспортувати 20-30 мільярдів кубометрів газу. Вартість проекту оцінюється в 7,9 мільярда євро.

Газопровід на ділянці Баку-Тбілісі-Ерзерум уже функціонує. З приводу морської частини проекту є розбіжності.

Росія та Іран вважають, що питання прокладання трубопроводів по дну Каспійського моря повинні вирішуватися за згодою всіх прикаспійських країн. Азербайджан, Казахстан і Туркменія виходять із того, що це питання може вирішуватися двома договірними сторонами, а не всіма п`ятьма прибережними державами.