Європейська комісія розглядає створення Україною, Росією та Євросоюзом тристороннього газового консорціуму як гарантію поставок природного газу до європейських країн.

Про це сьогодні повідомляє газета "Экономические известия" (№ 163 від 22 вересня 2011 року).

"Хід переговорів із Росією про умови газових поставок і перспективи створення тристороннього газового консорціуму для модернізації нашої ГТС - головні питання, що цікавлять зараз Євросоюз, який прагне уникнути повторення ситуації на початку 2009 року, коли через відсутність взаєморозуміння між Україною і РФ "Газпром" обмежив транзит газу через українську територію, й це негативно позначилося на енергобезпеці країн ЄС", - цитує газета слова свого співрозмовника з Адміністрації Президента України.

Відео дня

Видання повідомляє, що питання про створення тристороннього консорціуму обговорюватиметься в ході візиту до Києва 29 вересня комісара ЄС із енергетики Гюнтера ОТТІНГЕРА. Єврокомісар також планує взяти участь у конференції, присвяченій модернізації української газотранспортної системи.

Представник Адміністрації Президента також повідомив, що Єврокомісія розглядає розширення тристороннього співробітництва Москви, Києва і Брюсселя в газовій сфері при реалізації інвестиційних проектів із модернізації української ГТС як гарантію від раптових зривів у поставках російського газу до Європи.

На неформальній Раді європейських міністрів енергетики у Вроцлаві (Польща) 20 вересня Г.ОТТІНГЕР повідомив, що Єврокомісія і Європейський банк реконструкції та розвитку вивчають можливість модернізації діючих газопроводів і, перш за все, української ГТС для підвищення безпеки поставки енергоносіїв. "Тому розглядають варіанти участі у відповідних інвестпроектах разом із Україною, а також Росією, яка повинна бути в них зацікавлена як постачальник блакитного палива", - пише газета.