Україна залишиться головним і найбільш важливим транзитером газу до Європи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив єврокомісар з питань енергетики Гюнтер ЕТТІНГЕР на спільному брифінгу з міністром енергетики та вугільної промисловості України Юрієм БОЙКОМ після двосторонньої зустрічі.

«Україні і надалі залишиться найбільш важливою країною транзитером газу з Росії до Європейського Союзу», - сказав Г.ЕТТІНГЕР.

Відео дня

Він зазначив, що на сьогоднішній день ЄС споживає близько 500 млрд. кубометрів газу, 125 млрд. із цього обсягу надходить з Росії, і 80% російського газу - 100 млрд. кубометрів надходить до Європи через українську ГТС.

Г.ЕТТІНГЕР підкреслив, що в перспективі ЄС збільшить споживання газу на 100 млрд. кубометрів - до 600 млрд. і обсяг газу, що закуповується в Росії, може скласти 30, а можливо і 25%.

«Я вважаю, що Російська Федерація в цьому балансі представлятиме 30%, якщо не 25. І якщо на майбутнє у нас така перспектива, то необхідно вважати, що Україна як була, так і залишиться найбільш важливим транзитером газу. Це означає, що ГТС України необхідно модернізувати і підтримувати на максимально технічному рівні, щоб забезпечувати стабільні поставки газу до Європи », - сказав Г.ЕТТІНГЕР.