Верховна Рада України ухвалила закон України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2011 рік" (щодо забезпечення фінансування перегляду норм і правил з ядерної безпеки для врахування уроків аварії на АЕС «Фукусіма-Дайічі»).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосувало 268 із 339 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Даним законом збільшено обсяг видатків за КПКВ 5271020 «Прикладні дослідження у сфері ядерного регулювання» на 600 тис. грн.

Відео дня

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що події на АЕС «Фукусіма-1» поставили перед ядерним співтовариством нові виклики: детальний аналіз причин аварії та вивчення її уроків, розробка та реалізація заходів щодо запобігання виникненню важких аварій чи, в разі виникнення, виключення їх негативного впливу на населення та навколишнє середовище.

У документі зазначається, що, враховуючи уроки аварії на АЕС «Фукусіма-Дайічі», Радою національної безпеки і оборони України 8 квітня 2011 року прийняте рішення «Про підвищення безпеки експлуатації атомних електростанцій України», яке введено в дію Указом Президента України від 12 травня 2011 року № 585/2011. Відповідно до Плану заходів з виконання цього указу, схваленого на засіданні Кабміну 25 травня 2011 року, Державна інспекція ядерного регулювання України здійснює низку невідкладних заходів, зокрема з удосконалення нормативно-правової бази, до виконання яких необхідно залучити компетентних експертів та науковців. У Законі України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» Державній інспекції ядерного регулювання України за КПКВ 5271020 «Прикладні дослідження у сфері ядерного регулювання» передбачено 812,0 тис. грн. РНБО вважала, що ця сума є недостатньою для забезпечення виконання вказаних доручень РНБО, Президента й уряду.