Експерти вважають, що вето Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА на закон про розповсюдження застосування так званих «зелених» тарифів на електроенергію, яка виробляється з біогазу, суперечить логіці і гальмує розвиток сектора відновлюваної енергетики.

Так, голова Ради Європейсько-Українського енергетичного агентства Дейв ЯНГ у коментарі УНІАН зазначив, що ветування закону ставить під сумнів подальший розвиток дуже перспективного сегменту відновлюваної енергетики в Україні.

«Якщо Україна хоче мати шанс досягти раніше задекларованих цілей у виробництві «відновлюваної» електроенергії, то їй необхідно зайняти більш консолідовану державну позицію в просуванні ринку», – заявляє Д.ЯНГ. Також, за його словами, висловлені Президентом формулювання відмови, аргументи і логіка, «м`яко кажучи, спантеличують».

Відео дня

«Гаранту варто переглянути надані йому поради, що, здається, повністю суперечать фактам і прогнозам, над якими працювали експерти і широкий круг гравців ринку», – підкреслив Д.ЯНГ.

У свою чергу, директор НТЦ «Біомаса» Георгій ГЕЛЕТУХА вважає необгрунтованим твердження Президента про те, що після 2017 року собівартість електроенергії, виробленої з використанням енергії вітру, в Україні буде майже у сім разів нижче, ніж собівартість електроенергії, виробленої з біогазу. «Такі тези потребують доведення шляхом прозорого порівняння цифрових даних для різних технологій, і зовсім не можуть обгрунтовуватися розрахунками лише одного з Інститутів НАН України, тим більше, без наведення джерела інформації», – коментує експерт.

Директор ЄУЕА Олена РИБАК зазначила, що, стимулюючи виробництво електроенергії з біогазу, держава підвищить рівень екологічної безпеки країни і стимулюватиме інвестиції у новий сегмент ринку. За її словами, в Україні існує близько 1,8 тис. полігонів твердих побутових відходів (ТПВ), 1 тисяча з яких є несанкціонованими. За підрахунками експертів, потенціал України у зборі біогазу з полігонів ТПВ дорівнює приблизно 65 млн. куб. м на рік, що покриває річну потребу в природному газі для населення великого українського міста.

Експерти також єдині у думці, що теза про можливість негативного впливу на рівень енергетичної безпеки підключення потужностей з виробництва електричної енергії з біогазу не витримує критики.

«Рівень енергетичної безпеки держави підриває залежність від поставок енергоресурсів з однієї іноземної держави, а не диверсифікація енергопостачання з максимальним використанням місцевих джерел енергії», зазначив Г.ГЕЛЕТУХА.

Як повідомляв УНІАН, Президент України В.ЯНУКОВИЧ ветував закон про розповсюдження дії так званих «зелених» тарифів на електроенергію, яка виробляється з біогазу (законопроект № 8028). Своє рішення Президент аргументував високою собівартістю електроенергії, яка виробляється з біогазу, відсутністю вільних потужностей енергосистеми країни для підключення об`єктів, що працюють на біогазі, а також відсутністю механізму виконання норми закону, що передбачає можливість одночасного використання альтернативних джерел енергії і традиційних видів палива.