Україні не варто боятися втрати обсягів прокачування російського газу через свою газотранспортну систему, аж до повної зупинки його транзиту. Таку думку висловив експерт із енергетичних питань Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ сьогодні в ході круглого столу "Чим закінчиться газовий конфлікт України з Росією", організованого Інститутом Горшеніна.

Б.СОКОЛОВСЬКИЙ нагадав, що сьогодні почалося експериментальне прокачування газу через газопровід "Північний потік", який наповнюватиметься, зокрема, й за рахунок зменшення транзиту російського газу через українську ГТС. «Сьогодні символічний для України день. Якщо в перспективі станеться так, що Україна перестане бути газотранзитною державою, то немає в цьому великої біди. На транзиті ми на рік заробляємо аж 1,5 мільярда доларів, це не та сума, за яку можна торгувати незалежністю. Таку суму 45-мільйонна України легко може перекрити. Тому нинішній владі не варто лити крокодилові сльози й ділити з Росією ГТС тільки для того, щоб щось текло через Україну», - сказав Б.СОКОЛОВСЬКИЙ.

На його думку, переставши прокачувати російський газ до Європи, Україна позбавиться маси проблем. «Ми позбавимося головного болю, який чи не кожні 3 роки з`являється у нас у вигляді газової війни, претензій, що ми крадемо газ. Не буде транзиту - не буде цих проблем», - підкреслив експерт.

Відео дня

При цьому він нагадав, що ідея створення тристороннього (Україна, Росія, ЄС) консорціуму з модернізації та експлуатації української газотранспортної системи провалилася ще в 2002 році. «Тоді канцлер Німеччини Герхард ШРЕДЕР дійсно погодився брати участь у консорціумі з Україною та Росією. Але коли він порадився з серйозним бізнесом у Німеччині, то він зрозумів, що ніхто з великих бізнесменів у такий консорціум інвестувати не захоче. Тепер, коли Європа просуває Третій енергетичний пакет, солідні європейські компанії тим більше не підуть у такий консорціум. Ну хіба що прийде якась пустушка, яку підкуплять, в результаті українську ГТС, так або інакше, роздеребанять», - вважає експерт.

Як повідомляв УНІАН, 26 вересня прем`єр-міністр України Микола АЗАРОВ повідомив, що Росія погодилася на створення з Україною тристороннього консорціуму з управління українською газотранспортною системою за участю Європейського Союзу.