Через перенаправлення транзитних об'ємів газу по газопроводу "Північний потік" Україна вже наступного року почне втрачати прибуток.

Таку думку висловив генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки (РФ) Костянтин СИМОНОВ у рамках дослідницької програми Інституту Горшеніна "Північний потік" у контексті європейського енергетичного ринку", повідомили УНІАН в інституті.

"Північний потік" - це шлях, який обходить Україну і Білорусь з точки зору постачань в Європу, і абсолютно очевидно, що серйозної необхідності в новому російському газі зараз в Європі немає", - зазначив експерт.

Відео дня

"За моїми оцінками, аналізуючи контракти, близько 8 млрд. - це якраз контракти, пов'язані з новими об'ємами поставок. Але мінімум 20 млрд. кубів, у кращому разі, доведеться забирати з традиційного напряму. "Газпром" вже заявив, що Білорусь він чіпати не буде, значить, 20 млрд. кубів забиратиме з України. Отже, тут абсолютно зрозуміло, до чого це призведе. А по другій гілці, там ще взагалі об'єми не контрактовані. Отже наступного року це буде не 20, а десь вже 45-48 млрд. кубів. Нагадаю, що минулого року об'єм транзиту був 92 млрд. кубів, цього року буде, звичайно, краща ситуація - 102, може бути навіть 105 млрд. кубів буде транзиту через Україну, то вважайте, якщо наступного року мінус 20 млрд. кубів, а через рік, у 2013 році, вже половина транзиту піде. Тут легко порахувати недоотриманий прибуток, так що Україна почне втрачати гроші вже наступного року. Зрозуміло, що від України відмовитися не можна ще, і "Північний потік", навіть дві нитки, цього зробити не дозволять, але все-таки вже через запуск тільки "Північного потоку" недоотриманий прибуток України, думаю, перевищуватиме 1,5 млрд. доларів. Отже, це серйозна проблема, безумовно" - вважає К.СИМОНОВ.

Стосункам Росії з Європою К.СИМОНОВ пророкує перспективну співпрацю. "Росія фактично заявляє про те, що вона готова бути постачальником газу в Європу, намагається показати, що в умовах можливого росту попиту на газ у неї є готова інфраструктура, вона готова в неї вкладати, і найголовніше, що європейські партнери не бачать в цьому жодних особливих проблем. Мається на увазі, звичайно, передусім, держави "старої Європи". Ми знаємо, що деякі країни Східної Європи (Польща, наприклад), навпаки у цьому бачать мало не "пакт Молотова-Ріббентропа". Але в період кризи роль "старої Європи" тільки зростатиме, а роль Брюсселю - слабшатиме. "Газпром" демонструє, що він готовий з Європою працювати, готовий пускати її в проекти (відомо, що німецькі компанії беруть участь в розробці Південноросійського родовища, яке є ресурсною базою першої нитки "Північного потоку").Тут заявка Росії очевидна, підтримка з боку європейських енергетичних гігантів теж є. Питання - у регуляторах. Питання - у Брюсселі. А тут сказати дуже складно, Брюссель поки виходить з того, що треба займатися диверсифікацією. Принаймні я розцінюю усе це як чітку пропозицію з боку Росії - подивимося, що скаже Брюссель", - зазначив К.СИМОНОВ.