Верховна Рада України ухвалила закон України "Про особливості здійснення закупівель неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів".

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 268 з 294 народних депутатів зареєстрованих в сесійній залі.

Цим законом вказано, що предметом закупівлі неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів є ядерні матеріали, тепловиділяючі збірки (касети) для ядерних реакторів і їх окремі елементи, системи управління і захисту ядерних реакторів, що поглинають стержні, у тому числі послуги, пов'язані з виробництвом неопромінених паливних тепловиділяючих збірок (конверсія, збагачення, фабрикація) і поводженням з неопроміненими тепловиділяючими збірками і ядерними матеріалами (перевезення, зберігання, переробка).

Відео дня

У законі визначена процедура закупівлі неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів. Визначено, що закупівля неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів здійснюється за процедурою закупівлі у одного учасника в порядку, визначеному Законом України "Про здійснення державних закупівель", з урахуванням особливостей, встановлених цим законом.

Обгрунтування замовником застосування процедури закупівлі неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів у одного учасника не здійснюється.

У законі передбачено, що замовник укладає договір про закупівлю за результатами застосування процедури закупівлі у одного учасника не раніше, ніж через чотирнадцять днів з дня оприлюднення відомостей про учасника.

Договори про закупівлю неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів укладаються на підставі зразкових договорів, які затверджуються центральним органом виконавчої влади з питань паливно-енергетичного комплексу.

Також передбачено, що оскарження і контроль за здійсненням закупівлі неопромінених паливних елементів (твелів) для ядерних реакторів здійснюються в порядку і з урахуванням термінів, встановлених Законом України "Про здійснення державних закупівель".