Україна оцінила свою ГТС у 20 мільярдів доларів і запросила знижку на газ у 9 мільярдів доларів щорічно у разі створення газотранспортного консорціуму.

Про це повідомив глава ВАТ "Газпром" Олексій МІЛЛЕР на зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром ПУТІНИМ, передає РІА "Новини".

"Заявлена сума значна. Наші українські друзі назвали вартість своєї газотранспортної системи в районі 20 мільярдів доларів. Це велика сума з урахуванням того, що ще потрібно буде внести великі кошти для модернізації", - сказав О.МІЛЛЕР.

Відео дня

За його словами, вартість модернізації української ГТС, за різними оцінками, складе від 2-3 до 7-8 мільярдів євро.

"Наші українські колеги прив'язали в переговорах питання зі знижкою ціни на газ. Якщо рахувати об'єм 40 мільярдів кубометрів - той об'єм, який Україна повинна відбирати відповідно до чинного контракту, то знижка була б в районі 9 мільярдів доларів щорічно", - додав глава "Газпрому".

Нагадаємо, Україна безрезультатно веде переговори з Росією про зниження ціни на газ. Черговий раунд переговорів планується почати 15 січня 2012 року.

Як заявив 29 грудня прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ, газові угоди 2009 року не відповідають рівню стратегічного партнерства між Україною і Російською Федерацією.