Україна позитивно оцінює намір Росії якнайскоріше продовжити переговори з вирішення газових питань.

Про це у коментарі УНІАН заявив прес-секретар прем'єр-міністра України Миколи АЗАРОВА Віталій ЛУК’ЯНЕНКО.

"Переговори йтимуть за означеним планом. Але якщо з російського боку надійде конкретна пропозиція їх прискорити, то Україна, природно, позитивно це сприйме", - сказав В. ЛУК’ЯНЕНКО.

Відео дня

Він зазначив, що Україна також вітає заяву прем'єр-міністра Росії Володимира ПУТІНА про те, що українська ГТС буде затребувана надалі з урахуванням росту попиту на газ в Європі.

В. ЛУК’ЯНЕНКО нагадав, що Україна виступає за створення трибічного консорціуму з управління ГТС за участю російських постачальників, українських транзитерів і європейських споживачів газу.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні прем'єр-міністр РФ Володимир ПУТІН доручив "Газпрому" якнайшвидше продовжити переговори з українською стороною про створення газотранспортного консорціуму. "Прошу ці переговори продовжити, виходячи з того, що Україна булла, є і буде нашим стратегічним партнером", - сказав В. ПУТІН.

При цьому він зазначив, що газотранспортна система (ГТС) України, безумовно, буде затребувана з урахуванням росту попиту на газ в Європі.

29 грудня прем'єр-міністр України Микола АЗАРОВ заявив, що газові угоди 2009 року не відповідають рівню стратегічного партнерства між Україною і Російською Федерацією.

Україна безрезультатно веде переговори з Росією про зниження ціни на газ. Черговий раунд переговорів планується почати 15 січня 2012 року.