Європейський Союз зацікавлений у переведенні української газотранспортної системи (ГТС) у реверсный режим з метою використання підземних сховищ газу (ПХГ) України на користь європейських газотранспортних компаній.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив в ході сьогоднішньої прес-конференції на тему «Україна і Росія знову на порозі газової війни?» президент консалтингової фірми East European Gas Analysis (США) Михайло КОРЧЕМКІН.

На його думку, будівництво газопроводу «Південний потік» у майбутньому неминуче приведе до повного припинення транзиту газу через українську газотранспортну систему. "В зв`язку з цим Україні вже сьогодні слід розглянути можливість перекладу своєї ГТС в реверсный режим. Найбільші газові сховища в Європі розташовані в Україні і знаходяться всього за 200 кілометрів від її західного кордоні. Країни ЄС безперечно будуть зацікавлені в їх використанні, але для цього необхідно перевести українську ГТС у реверсный режим», - сказав М.КОРЧЕМКІН і додав: «Цей варіант сьогодні виглядає реальнішим, ніж залучення інвестицій в модернізацію ГТС як транзитного газопроводу для постачань російського газу в ЄС. Інвестиції в модернізацію і переведення ГТС в реверсный режим виявляться значно скромнішими, ніж її модернізація в нинішньому вигляді, і європейські компанії будуть готові їх надати».

Відео дня

Підсумовуючи, експерт заначив, що реверсний варіант використання української ГТС підвищить енергетичну безпеку країни.

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого офіційний представник ВАТ «Газпром» Сергій КУПРІЯНОВ заявив, що після реалізації запланованих «Газпромом» газотранспортних проектів «Південний потік» і «Північний потік» транзитне значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю.