Москва. «Газпром» має намір інвестувати 9 млрд євро в газопроводи на території Росії, необхідні для подачі газу в газопровід «Південний потік».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сьогодні на прес-конференції в Москві сказав начальник Департаменту інвестицій і будівництва «Газпрому» Ярослав Голко.

«Що стосується будівництва сухопутної ділянки на території Росії, то заздалегідь ми робили оцінки. Проводяться і передінвестиційні дослідження і проекти виконуються. В цілому, що стосується будівництва сухопутної ділянки на території РФ, інвестиції становитимуть близько 9 млрд. євро», - сказав Я.Голко.

Відео дня

За його словами, роботи з будівництва сухопутних ділянок, які буде потрібно для подачі газу в "Південний потік", йдуть повним ходом.

Довідка УНІАН. З метою диверсифікації маршрутів експортних поставок природного газу ВАТ «Газпром» реалізує проект будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи — проект «Південний потік».

Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією підписано міжурядові угоди.

16 вересня 2011 року відбулося підписання Угоди акціонерів компанії South Stream Transport AG для реалізації морської ділянки проекту. Відповідно до документа частка участі ВАТ «Газпром» у проекті морського газопроводу становить 50%, італійської ENI - 20%, німецької компанії Wintershall Holding GMBH і французької EDF - по 15%.

У III кварталі 2011 року було завершено розробку Зведеного техніко-економічного обгрунтування «Південного потоку», що об'єднав у собі ТЕО морської ділянки, а також ТЕО будівництва національних ділянок газопроводу територією країн Південної і Центральної Європи.

30 грудня 2011 року тоді голова уряду РФ Володимир Путін дав доручення «Газпрому» прискорити початок реалізації проекту «Південний потік» і приступити до його будівництва вже у 2012 році.

20 січня 2012 року голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер затвердив докладний план заходів, що дає змогу перейти на стадію будівництва морської ділянки газопроводу «Південний потік» у грудні 2012 року.

12 квітня 2012 р. було завершено входження іноземних партнерів ВАТ «Газпром» до проектної компанії South Stream Transport AG.

Перші поставки газу газопроводом заплановано на кінець 2015 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Будівництво «Південного потоку» розпочнеться у грудні - «Газпром»

Остаточне рішення щодо «Південного потоку» в Хорватії буде ухвалено в листопаді

Росія буде зацікавлена в транзиті через Україну і після введення обхідних газопроводів – Язєв

Акціонери «Південного потоку» домовилися спочатку будувати сухопутну гілку газопроводу