Москва. Ціна на російський газ для України може бути знижена тільки на підставі міжурядових домовленостей.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сказав заступник главы «Газпрому», директор «Газпром Експорт» Олександр Медведєв під час річних зборів акціонерів компанії.

«Підстав у рамках контрактної роботи для перегляду цін немає, що ж до тих переговорів, які ведуться на міжурядовому рівні, то якщо якісь результати будуть досягнуті, котрі можуть вплинути на систему ціноутворення, ми дізнаємося це від нашого уряду», - сказав О.Медведєв.

Відео дня

Він підкреслив, що на сьогодні підстав для перегляду цін немає.

«Переговори про перегляд цін «Газпромом» не ведуться», - сказав він і нагадав, що чинний контракт носить довгостроковий характер і його умови були узгоджені на 10 років у 2009 році.

***

«Газпром» дає європейським компаніям знижки на відміну від України, оскільки реалізує з ними спільні проекти – Міллер

«Газпром» дає європейським компаніям знижки на газ на відміну від України, оскільки реалізує з ними спільні проекти.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сказав голова «Газпрому» Олексій Міллер на прес-конференції в Москві після річних зборів акціонерів компанії.

«Що стосується контракту між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз Україна» - це контракт продавця й покупця, продаж і купівля газу на кордоні Росії та України. З нашими німецькими партнерами ми давно працюємо за абсолютно іншими моделями», - сказав О.Міллер.

За його словами, з німецькими компаніями співпраця має якісно інший рівень - ведеться спільна геологорозвідка, спільний видобуток у Росії, реалізуються проекти у галузі магістрального транспорту й підземного зберігання.

«Разом із ними ми створюємо разом додану вартість у всіх ланках цього ланцюжка, чого ми не робимо з українськими партнерами», - сказав він.

При цьому він повідомив, що «Газпром» пішов на корегування ціни на газ для європейських компаній, з якими реалізується «Південний потік».

«З Україною у нас немає такої якісної глибини співпраці, як із німецькими або італійськими партнерами. З Україною ми не реалізуємо таких мегапроектів ні в галузі видобутку, ні в галузі транспорту газу», - сказав він.

Він повідомив, що "Газпром" перерозподіляє транзитні потоки на користь інших маршрутів, і тут немає ніякого політичного підтексту.

"Це чиста економіка. Якщо ми транзитуємо наш російський газ через Білорусь, то ми платимо транспортні витрати самі собі", - сказав він.