В Японії відновив роботу четвертий енергоблок АЕС "Ої" в префектурі Фукуї на південному заході центрального острова Хонсю, ставши тим самим другим працюючим ядерним реактором у країні.

Як повідомляє ІТАР-ТАСС енергію він розпочне виробляти у суботу, а на повну потужність має вийти до 25 липня.

На початку місяця знову запрацював перший реактор - третій енергоблок тієї самої АЕС "Ої".

Відео дня

Цей процес супроводжувався маніфестаціями тієї частини місцевого населення, яка виступає проти використання атомної енергетики.

Підготовка до перезапуску енергоблоків АЕС "Ої" проходила не зовсім гладко - на обох реакторах сталося кілька інцидентів, які, хоч ніяк не вплинули на безпеку і працездатність АЕС, проте стали додатковим приводом для побоювань з боку супротивників АЕС в Японії.

Буквально цього тижня двічі спрацював сигнал тривоги на четвертому реакторі "Ої".

Третій і четвертий енергоблоки АЕС "Ої" є поки єдиними працюючими ядерними реакторами в усій країні. Усі інші 49 справних атомних енергетичних установок або перебувають на технічному огляді, або чекають на дозвіл відновлення діяльності після аварії на АЕС "Фукусіма-1" у березні минулого року.

До цього атомні станції давали приблизно третину всієї необхідної Японії електроенергії. Зараз їх зупинку заповнюють запуском раніше законсервованих теплових станцій, введенням у дію нових газових генераторів. Проте влітку нинішнього року залежно від ситуації влада чекає істотної нестачі електроенергії. У результаті промисловим користувачам дано вказівку зменшити її споживання залежно від району на 5-15%. Введення у дію реакторів на АЕС "Ої" дозволить значно поліпшити ситуацію.