Кабінет міністрів на засіданні 8 серпня затвердив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва в Україні терміналу з прийому зрідженого природного газу (LNG-термінал).

Як повідомив журналістам керівник Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів, були затверджені економічні показники і календарний план даного проекту.

Він також зазначив, що проект буде фінансуватися за рахунок інвестицій, частка держави становить 25%. Також, відповідаючи на питання журналістів, В.Каськів сказав, що вартість безпосередньо будівництва заводу становитиме 846 млн євро.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 30 січня 2012 року компанія SOCOIN завершила розробку ТЕО національного проекту «LNG-термінал».

Орієнтовна вартість будівництва LNG-терміналу складе 846 млн євро.

Планується, що фінансування будівництва LNG-терміналу буде здійснюватися за принципом: 30% від загальної вартості складуть кошти консорціуму, в який увійде Україна, а 70% - за рахунок позикових коштів (кредитів, облігацій і т.д.).

Згідно з ТЕО, проект може бути реалізований протягом 49 місяців. Перші обсяги газу можна буде отримати вже в 2016 році.

12 червня В.Каськів повідомив, що частка України в проекті «LNG-термінал» становитиме 25% +1 акція.

Довідка УНІАН. 17 грудня 2010 було створено ДП «Національний проект «LNG-термінал», яке має скоординувати роботу з будівництва терміналу з приймання зрідженого природного газу обсягом 10 млрд куб. м на Чорноморському узбережжі України до 2014 року.

У вересні 2011 р. компанія Socoin (Іспанія) виграла тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) будівництва в Україні морського терміналу з приймання зрідженого природного газу (LNG-терміналу).

На сьогоднішній день потенційними місцями розташування терміналу є 5 майданчиків: наземний LNG-термінал - майданчик біля Одеського припортового заводу в районі порту «Південний» (Одеська область), наземний LNG-термінал - майданчик біля нафтового терміналу ВАТ «Укртранснафта» в районі порту «Південний»; наземний LNG-термінал в районі м. Очаків (Миколаївська область); наземний LNG-термінал в береговій зоні Березанського лиману (Миколаївська область); офшорний LNG-термінал у районі м. Одеса (у відкритому морі).