Комітет Верховної Ради України з питань ПЕК схвалив будівництво 3-го і 4-го блоків Хмельницької АЕС.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення було ухвалене в середу на засіданні Комітету.

Під час засідання було відзначено, що питання з приводу використання існуючих конструкцій вирішуватимуться під час проектування.

Відео дня

Вартість проекту оцінюється в 40 млрд грн, з яких 80% буде залучено за рахунок кредиту Російської Федерації, а 20% - за рахунок надбавки на тариф електроенергії.

Нагадаємо, на початку серпня Кабінет Міністрів України схвалив законопроект про розміщення, проектування і будівництво третього і четвертого енергоблоків Хмельницької атомної електростанції.

Раніше Кабмін розпорядженням № 498-р від 4 липня 2012 року схвалив техніко-економічне обгрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницькій атомній електростанції.

Згідно з документом, встановлена електрична потужність енергоблоків становить 2 тис. МВт.

Загальна кошторисна вартість будівництва становить 36,758 млрд грн, зокрема будівельно-монтажні роботи - 5,956 млрд грн, устаткування - 23,589 млрд грн, пусконалагоджувальні роботи - 249 млн. грн.

Також документом оцінено вартість ядерного палива для першого завантаження - 2,072 млрд грн.

Загальні витрати на цей проект Кабмін оцінює в 39,566 млрд грн.

Довідка УНІАН. Будівництво двох енергоблоків ХАЕС було припинене в 1990 році після оголошення Верховною Радою мораторію на будівництво нових АЕС на території України. Будівельна готовність енергоблоку №3 ХАЕС становить 75% №4 - 28%. При спорудженні будівельних конструкцій енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС було освоєно 17% загальної проектної вартості.

9 червня 2010 року Кабінет Міністрів України і уряд Російської Федерації підписали рамкову угоду про добудову третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Угодою передбачається, що російська сторона забезпечує фінансування проекту в обсягу, необхідному для проектування, будівництва і введення в експлуатацію блоків, зокрема для оплати послуг і товарів, які поставляються з РФ до України.

Переможцем міжнародного конкурсу з вибору типу реакторної установки для будівництва 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС у жовтні 2008 року стала російська компанія «Атомстройекспорт». У конкурсі, крім «Атомстройекспорту», брали участь американська Westinghouse і південнокорейська KEPCO. Мінпаливенерго затвердило рішення міжвідомчої комісії про визнання переможцем конкурсу «Атомстройекспорту», який представив проект реакторної установки В-392.

13 березня 2012 року Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯР) узгодила техніко-економічне обгрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС.

6 травня прем'єр-міністр України Микола Азаров після зустрічі з Президентом Росії Володимиром Путіним і прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим повідомив, що керівництво Росії підтвердило готовність видати кредит на добудову третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС.

31 травня заступник генерального директора ДК «Росатом» - директор Блоку з розвитку і міжнародного бізнесу Кирило Комаров повідомив, що схема кредитування будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС ще не визначена, проте можливе виділення міждержавного кредиту.