Москва. Євросоюзу не загрожує припинення поставок російського газу через антимонопольне розслідування стосовно діяльності "Газпрому" на території ЄС, вважає єврокомісар із енергетики Гюнтер Еттінгер.

Про це повідомляє РІА "Новости" з посиланням на "Рейтер".

"Ми не бачимо якихось прямих ризиків безпеки поставок - ні для нафти, ні для вугілля, ні для газу. Я думаю, що всі сторони поважатимуть контрактні зобов'язання", - повідомив журналістам Г.Еттінгер, який перебував у Нікосії

Відео дня

"Ми провели інтенсивні двосторонні переговори. Декілька питань залишаються спірними. Але я сподіваюся на професіоналізм обох сторін настільки, що вважаю, відповіді на спірні питання можуть бути знайдені. Я вірю в можливість знайти компроміси", - сказав єврокомісар із енергетики.

Нагадаємо, Європейська Комісія 4 вересня ц.р. оголосила про початок антимонопольного розслідування стосовно ВАТ "Газпром" за трьома можливими випадкам порушення конкуренції на європейському внутрішньому ринку енергії. По-перше, "Газпром", імовірно, розділив ринки газу, ускладнивши вільні поставки до країн-членів ЄС. По-друге, компанія, можливо, перешкоджала диверсифікації поставок газу. Нарешті, "Газпром" міг встановити несправедливі ціни для своїх клієнтів, пов'язавши їх із цінами на нафту, йшлося в повідомленні ЄК.

Наразі "Газпром" є вертикально-інтегрованою компанією, що займається і видобутком газу, і його транспортуванням, і реалізацією, включаючи роздріб. При цьому, приміром, у Євросоюзі влада вирішила розділити бізнес із видобутку й транспортування газу - відповідна вимога міститься в так званому третьому антимонопольному пакеті.

Зі свого боку "Газпром" раніше заявляв, що дотримується правил тих країн, із якими працює, й сподівається на об'єктивність антимонопольного розслідування Єврокомісії. При цьому газовий холдинг зазначив, що розраховує, що буде взято до уваги той факт, що ВАТ "Газпром", засноване за межами юрисдикції ЄС, є компанією, наділеною відповідно до російського законодавства публічно значущими функціями й статусом стратегічної організації, контрольованої державою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Росія не бачить підстави для зниження ціни на газ для європейських споживачів

Путін зобов'язав стратегічні компанії вирішувати питання з іншими державами через уряд

Путін: розслідування Єврокомісії проти «Газпрому» не варто називати торговою війною

«Газпром» запевняє, що розслідування ЄК не свідчить про його винність