Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони Росії до Кабміну щодо боргу корпорації "Єдині енергетичні системи України", і зобов'язав уряд України виплатити російській стороні 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн 26 коп. (близько 390 млн дол.).

Відповідне рішення суд оголосив сьогодні (суд задовольним позов майже в повному обсязі, постановивши стягнути лише на 126 тис. грн. менше, ніж вимагав позивач - УНІАН).

"Суд вирішив позов задовольнити частково. Позовна вимога Міноборони РФ до Кабінету Міністрів України, Держказначества України в частині стягнення 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн 26 коп. задовольнити. А в решті позовних вимог відмовити. Стягнути з держбюджету України шляхом безперечного списання державною казначейською службою України з будь-якого рахунку, виявленого під час виконання рішення суду на користь Міноборони РФ заборгованість 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн 26 коп. А також судовий збір у сумі 61 тис. 862 грн 74 коп.", - зачитав рішення суддя Анатолій Івченко.

Відео дня

Суддя підкреслив, що рішення суду набирає чинності у випадку, якщо не буде подано апеляційну скаргу. В разі ж розгляду такої скарги й підтвердження даного рішення суду, воно набирає чинності після рішення апеляційної інстанції.

Офіційний курс на 19 вересня - 7,99 грн/1 дол.

Як повідомлялося, Міністерство оборони РФ звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн грн у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона зажадала залучити у ролі відповідача, крім Кабміну України, Державну казначейську службу України. ЄЕСУ в справі фігурує в ролі третьої особи на стороні відповідача.

Захищає інтереси України в суді Міністерство юстиції. Мін'юст має намір доводити в суді, що надані Україною урядові гарантії не були оформлені належним чином, і можна говорити лише про задекларовану готовність Кабінету Міністрів України сприяти погашенню зазначеного боргу.

У процесі захисту інтересів держави Мін'юст буде також дотримуватися правової позиції, що борги суб'єктів підприємницької діяльності повинні погашатися самими суб'єктами, їхніми засновниками або керівниками, дії яких призвели до створення боргу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представник Кабміну: держгарантій за зобов’язаннями ЄЕСУ перед РФ не існує