Органи Державної митної служби України з 14:00 п'ятниці, 19 жовтня, зупинили митне оформлення бензинів, водночас імпорт дизельного палива проходить в звичайному режимі.

Про це повідомляє видання OilNews з посиланням на слова імпортерів нафтопродуктів.

Проведене OilNews опитування показало, що станом на ранок 22 жовтня з проблемою митного оформлення бензинів зіткнулися всі основні постачальники: ОККО, WOG, «Паралель», «Асі-ойл», «КЛО» та інші.

Відео дня

Нафтотрейдери повідомляють, що досі не отримали чіткого пояснення від митних органів про причини проблем, що виникли.

На думку окремих учасників ринку,проблеми, що виникли, можуть означати підготовку до впровадження єдиного оператора з оформлення нафтовантажів, як це вже практикувалося в інших галузях, де таке явище отримало назву «модних фірм».

 

Тим часом, низка ЗМІ повідомила, що з вечора 17 жовтня - ранку 18 жовтня розмитнення вантажів по всій Україні практично зупинилося. При цьому проблема торкнулася не всіх груп товарів, проте не уточнювалося, яких саме.

На думку аналітиків «Консалтингової групи А-95», тривалі проблеми з розмитненням бензинів можуть призвести до дестабілізації ситуації на ринку і зростання цін на нафтопродукти внаслідок ресурсної недостатності і неминучого збільшення витрат при тривалому простої товару на митниці.

За даними «А-95», в січні-вересні 2012 р. імпорт бензину і дизпалива в балансі українського ринку нафтопродуктів становив 60,9%.