Віктор Янукович

Президент України Віктор Янукович зобов'язав органи влади до 28 листопада 2014 року забезпечити завершення будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП) і введення в експлуатацію установки «Джерело нейтронів».

Як повідомили УНІАН у прес-службі Ради національної безпеки і оборони України, про це сказав секретар РНБО Андрій Клюєв, коментуючи затвердження Президентом України Віктором Януковичем Національного плану дій на 2013-2014 роки для реалізації положень Комюніке Сеульського саміту з ядерної безпеки.

Секретар РНБО нагадав, що централізоване сховище будується на майданчику комплексу виробництв з дезактивації, транспортування, переробки та захоронення радіоактивних відходів з територій, забруднених у результаті аварії на Чорнобильській АЕС («Вектор»).

Відео дня

Національним планом також передбачено, що уряд разом з Харківською облдержадміністрацією та Національною академією наук України до кінця 2014 року повинні забезпечити введення в експлуатацію ядерної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, керованій прискорювачем електронів», повідомив А.Клюєв.

За його словами, для цього має бути опрацьовано питання відновлення діяльності Міжвідомчої комісії з питань створення джерела нейтронів.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков заявив, що СВЯП у Чорнобильській зоні побудують вже в 2013 році.

Довідка УНІАН. Під час Вашингтонського саміту з ядерної безпеки в 2010 році Україна оголосила про рішення позбутися усіх наявних запасів високозбагаченого урану до проведення 26-27 березня 2012 року в Сеулі наступного саміту з тематики ядерної безпеки.

У підписаному 26 вересня 2011 року Меморандумі з питань ядерної безпеки між урядом України та урядом США, Сполучені Штати взяли на себе зобов'язання надати Україні еквівалентний обсяг низькозбагаченого урану замість вивезеного високозбагаченого, а також «виконати основні етапи будівництва ядерної установки "Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, керованій лінійним прискорювачем електронів".