Найбільша в Україні атомна електростанція - Запорізька АЕС - веде роботи з продовження проектного терміну експлуатації енергоблоків №1 та №2.

Про це повідомляє прес-служба НАЕК «Енергоатом».

Згідно з повідомленням, продовження експлуатації енергоблоків АЕС здійснюється на підставі результатів періодичної переоцінки безпеки.

Відео дня

"Це цілий комплекс різнопланових заходів, націлених на всебічну оцінку ступеня безпеки ядерних установок. Результати переоцінки розглядає Державна інспекція з ядерного регулювання України (ДІЯРУ), яка в разі позитивного рішення вносить відповідні зміни до ліцензії на експлуатацію АЕС", - сказано в повідомленні.

"Щодо більшої частини елементів роботи були завершені торік. А весь комплекс робіт щодо оцінки на першому блоці планується завершити до 31 жовтня цього року, на другому - до 30 листопада "- зазначено у повідомленні.

Як сказано в повідомленні компанії, за 2012 рік виконано практично повний обсяг робіт з обстеження обладнання безпосередньо на енергоблоках, а також - будівель, споруд. Практично у відповідності з графіком щодо більшої частини устаткування і систем, важливих для безпеки, розроблено і представлено ​​в ДІЯРУ звітну документацію за результатами контролю та оцінки технічного стану. І на даний момент практично більша частина обладнання та систем, важливих для безпеки, на ЗАЕС перейшла в розряд устаткування з продовженим терміном експлуатації. Є відповідне рішення.

"Сьогодні тривають роботи щодо реактора і устаткування першого контуру, які планується завершити до кінця року. Обстеження даного обладнання вже завершено, документи з результатами передані в ДІЯРУ, а щодо устаткування першого контуру - спрямовані на Державну експертизу", - йдеться в повідомленні.

У повідомленні наголошується, що до кінця 2013 року Запорізька АЕС має підготувати і надати всі необхідні вихідні дані та матеріали для того, щоб був розроблений звіт періодичної оцінки безпеки.

"Після його узгодження і прийняття надсилається заява у ДІЯРУ про внесення змін до ліцензії щодо продовження термінів експлуатації енергоблоків станції", - сказано в повідомленні.

Довідка УНІАН. Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю 6000 МВт. На ЗАЕС експлуатуються 6 енергоблоків потужністю 1 млн кВт кожний. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий - в 1985 р., третій - в 1986 р., четвертий - в 1987 р., п'ятий - в 1989 р., шостий - у 1995 році. Починаючи з 1984 року, внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2% до 22%.

В останні роки станція виробляє близько 50% всієї електроенергії, виробленої атомними станціями України, і більше 22% від загального виробітку електроенергії в країні.