Микола Азаров

У результаті пуску Російською Федерацією газопроводу «Північний потік» і будівництва «Південного потоку» українська газотранспортна система залишиться практично невикористаною.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі із заступником державного секретаря США Венді Шерман.

«У результаті Україна позбудеться свого серйозного козиря. Колосальна ГТС, якою володіє Україна, залишиться практично невикористаною», - сказав М.Азаров.

Відео дня

Він зазначив, що потужність української ГТС дозволяє перекачувати до половини  газу, що споживається Європейським Союзом.

Довідка УНІАН. Газотранспортна система України є другою в Європі і однією з найбільших у світі. Загальна протяжність газопроводів (без урахування нових об'єктів), які експлуатує компанія, становить 37,1 тис. км, у тому числі магістральних газопроводів - 22,2 тис. км і газопроводів-відводів - 14,9 тис. км. Кількість газорозподільних станцій (ГРС) становить 1449.

«Північний потік» (Nord Stream) - новий маршрут експорту російського газу до Європи в обхід України. Газопровід проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу становить 1224 км.

8 жовтня 2012 року, через 30 місяців після старту будівництва, газопровід «Північний потік» розпочав поставки газу по двох гілках.

Після виходу на проектну потужність обох ниток продуктивність «Північного потоку» становитиме 55 млрд куб. м газу на рік.

Крім того, з метою диверсифікації маршрутів експортних поставок природного газу ВАТ «Газпром» реалізує проект з будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря до країн Південної і Центральної Європи - "Південний потік" в обхід території України. Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією були підписані міжурядові угоди.

Передбачається, що перші поставки газу почнуться в 2015 році. У 2016-му планується поставити 15,75 млрд куб. м газу, в 2017-му - 31,5 млрд куб. м, в 2018-му - 47,25 млрд куб. м, і в 2019-му газопровід вийде на проектну потужність - 63 млрд куб. м.

7 грудня 2012 року Президент Росії Володимир Путін особисто дав старт початку будівництва морської частини газопроводу «Південний потік» в обхід території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Газові контракти України з Росією не можна опротестувати в суді, заявив Азаров