Варшава. Польська влада не зможе побудувати новий газопровід на своїй території спільно з російським "Газпромом" без дозволу Європейської комісії, оскільки цей проект, імовірно, порушує європейське законодавство у сфері енергетики.

Таку думку кореспонденту УНІАН у Польщі висловив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимир Макуха, який брав участь в енергетичній конференції у Варшаві.

Він зазначив, що запропонований росіянами проект порушує положення Третього енергетичного пакета, який забороняє одній і тій же компанії бути постачальником палива і власником трубопроводу, також має бути гарантований доступ до трубопроводу третій стороні.

Відео дня

Крім того, європейське законодавство при таких великих проектах вимагає враховувати питання диверсифікації джерел поставок, який також не виконуватиметься в цьому випадку.

"Імовірно, можна побудувати якусь несуперечливу схему, але, скоріше за все, цього не буде, й тому це питання має бути предметом розгляду Єврокомісії, й має бути політичне рішення (дозвіл як виняток із правил)", - сказав заступник міністра.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня Президент РФ Володимир Путін доручив "Газпрому" проаналізувати можливість будівництва нового газопроводу в обхід України, цього разу через Польщу, який сторони називають "Ямал-2".

Глава польського уряду Дональд Туск заявив, що Польща не братиме участь у газових політичних проектах Російської Федерації, а Президент Броніслав Коморовський запевнив, що влада не братиме участі в проектах, що загрожують інтересам України.

Довідка УНІАН. Польська влада планує дати офіційну відповідь "Газпрому" на пропозицію побудувати новий газопровід до жовтня цього року після підготовки його техніко-економічного обгрунтування. Представники польської влади висловлювали сумнів, що в Європі є достатній попит на додаткові 15 млрд кубометрів газу, які хоче цим трубопроводом поставляти до Польщі, Словаччини та Угорщини "Газпром".

Віце-глава польського уряду Януш Пехочинський зазначав, що реалізація "Ямал-2" спільно з "Південним потоком" збільшить трубопровідні потужності для поставок російського газу до Європи до 365 млрд кубометрів, що в 2,6 раза більше, ніж росіяни фактично поставили на цей ринок минулого року.

Читайте також:

"Газпром" до жовтня визначиться з доцільністю проекту "Ямал-Європа-2"

Польща не братиме участь у газових проектах РФ, які шкодять Україні, запевняють у канцелярії Коморовського

Ямальський варіант «Газпрому»: труб багато, сенсу - мало