Жозе Мануел Баррозу

Брюссель. Президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу закликає країн-членів ЄС до термінових дій у створенні єдиного енергетичного ринку та боротьбі з уникненням від оподаткування.

Як повідомляє прес-служба Єврокомісії, про це йдеться в його листі на адресу лідерів країн-членів ЄС напередодні запланованого на 22 травня засідання Європейської Ради, на порядку денному якої стоять обидва питання.

“Хоча енергетичний мікс суттєво відрізняється від однієї країни-члена ЄС до іншої, перед нами стоять схожі виклики. Ми можемо боротися з цими викликами краще разом”, - висловив переконання Президент Єврокомісії.

Відео дня

Баррозу зазначив, що одним з таких викликів є велика розбіжність цін на енергоносії в країнах-членах ЄС, що, на його думку, є свідченням фрагментарності ринку.

“Частина рішення проблеми високих цін на енергоносії в наших руках – якщо ми завершимо формування внутрішнього енергетичного ринку і реалізуємо чинне законодавство”, - наголосив Президент Єврокомісії.

Він зазначив, що задля цього необхідно, зокрема, терміново реалізувати на практиці так званий Третій енергетичний пакет законодавства ЄС, який передбачає подальшу лібералізацію внутрішнього ринку, а також вжити заходів для сприяння залученню інвестицій, як на національному так і на європейському рівнях в енергетичну інфраструктуру, в тому числі, транскордонну в межах ЄС.

Баррозу також висловив переконання в необхідності подальшої диверсифікації джерел постачання енергоресурсів, що вимагає, в тому числі того, щоб Європа говорила на міжнародній арені “єдиним голосом”, а також координації між країнами-членами у політиці розвитку енергетики з відновлювальних джерел та розвитку потенціалу неконвеційних енергоресурсів.

“Ми повинні діяти негайно, відповідно до попередніх висновків Європейської Ради, і дати політичний поштовх на найвищому рівні”, - наголосив Президент Єврокомісії.

Що стосується питання уникнення від сплати податків, то, за словами Баррозу, це питання вимагає низки рішень від лідерів ЄС, в тому числі щодо реалізації представленого Комісією Плану дій з посилення боротьби проти податкових шахрайств та уникнення від оподаткування, а також щодо перегляду рекомендацій про країни “податкового раю” та про агресивне податкове планування.

Він нагадав, що підхід Комісії до цього питання останні кілька років базується на принципі автоматичного обміну інформацією щодо всіх форм прибутків. Президент Єврокомісії повідомив, що найближчим часом Комісія представить проект законодавства, який розширяє застосування цього принципу.

Довідка УНІАН. «Третій енергетичний пакет», запропонований Єврокомісією ще в 2007 році, описує нові правила гри на європейському газовому ринку. Документ, зокрема, передбачає, що компанії-продавці газу і електрики не повинні володіти транспортними мережами, оскільки це призводить до штучного підвищення цін.

Окремо в документі прописано, що ці правила повинні застосовуватися не тільки до європейських компаній, але і до фірм з третіх країн, що працюють в ЄС.

У «Третьому енергетичному пакеті» також наголошується, що влада кожної європейської країни може відмовити компанії в праві входження на її внутрішній ринок у двох випадках: якщо компанія не відповідає вимогам розподілу видобутку і транспорту або якщо її поява на ринку може загрожувати енергобезпеці членів ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна обіцяє Європі прозорість на газовому ринку

Газпрому знову «не зовсім зрозуміло»