Зупинка одного атомного енергоблоку автоматично призведе до подорожчання електроенергії для всіх груп споживачів на 4%.

Про це УНІАН повідомив доктор наук, експерт з енергетики Людвіг Литвинський, коментуючи складне фінансове становище НАЕК «Енергоатом» через відмову влади підвищувати тариф на відпуск електроенергії для атомних електростанцій.

«Зупинка хоча б одного блоку - це втрата дешевої генерації і заміна дорогою. Автоматом на 4% подорожчає електроенергія для всіх споживачів у разі зупинки одного енергоблоку», - сказав він.

Відео дня

«НАЕК «Енергоатом» упродовж останніх 20 років дотує практично всю промисловість. Дотує споживача комунального, але до нескінченності це тривати не може, тому що йде просто невідновлюване вироблення ресурсу», - підкреслив Литвинський.

На думку експерта, врешті-решт експлуатація енергоблоків не буде продовжена.

 

Нагадаємо, що наразі на етапі продовження експлуатації перебуває перший енергоблок Південно-Української АЕС, а до 2014-2015 років проектний термін експлуатації спливає ще у трьох.

«З великою ймовірністю просто-напросто не буде продовжена експлуатація. Якщо не реалізувати в повному обсязі заходи з підвищення безпеки, то орган регулювання не підтвердить продовження. А навіть якщо національний орган візьме на себе таку відповідальність, то ми отримаємо проблеми із міжнародним співтовариством», - зазначив Литвинський.

Довідка УНІАН. Тариф на атомну електроенергію в Україні становить 21,5 копійки, і він утричі нижчий, ніж тариф на теплову електроенергію. У Європі ця різниця в середньому становить близько 30%.

7 лютого 2013 року Професійна спілка працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілка) звернулася до Міністерства фінансів України та Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), з вимогою встановити економічно обґрунтований тариф на електроенергію для «Енергоатома».

У січні 2013 року НКРЕ знизила тариф ДП НАЕК «Енергоатом» на відпуск електроенергії на 2,7% - з 21,1 коп. до 20,53 коп. за 1 кВт/год (без ПДВ).

До цього востаннє НКРЕ переглядала тариф «Енергоатому» на відпуск електроенергії в лютому 2012 року, знизивши його з березня 2012 року на 6,8% - з 22,64 коп. до 21,1 коп. за 1 кВт/год (без ПДВ).

Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На НАЕК «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.

За кількістю енергетичних реакторів Україна посідає десяте місце у світі та п'яте в Європі, всі реактори типу ВВЕР. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками, одна з яких, Запорізька АЕС, з 6 енергоблоками загальною потужністю 6000 МВт є найбільшою в Європі.