Уряд України поки що не ухвалював жодних остаточних рішень про поетапне підвищення акцизів на нафтопродукти, продиктованих необхідністю пошуку додаткових джерел фінансування дорожніх робіт і підтримання дорожнього господарства України в належному стані.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів, розміщеному на офіційному сайті міністерства.

«Сьогодні в засобах масової інформації ведеться багато дискусій навколо питання підвищення акцизу на нафтопродукти. Незадовільний стан українських доріг вимагає негайного втручання з боку уряду. Водночас пропозиції Міністерства інфраструктури (щодо поетапного підвищення акцизу на нафтопродукти - УНІАН) перебувають на розгляді в Міністерстві фінансів. Жодних рішень за цим законопроектом ані Міністерством фінансів, ані урядом на сьогодні не ухвалено», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Також у Мінфіні зазначають, що міністерство завжди дотримується позиції зваженого підходу до зміни ставок податків і акцизів. «Зміна податкового навантаження на одну з галузей економіки потребує всебічного вивчення впливу ухвалення такого рішення на стан інших галузей, на купівельну спроможність споживачів, динаміку «тіньового» ринку і на обсяг надходжень до державного бюджету. Таким чином, питання збільшення ставок акцизного податку на пальне потребує ретельного і тривалого аналізу наслідків, що виключає розгляд цього питання у найближчій перспективі», - підкреслюють в Мінфіні.

Як повідомляв УНІАН, у березні прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що кожен автовласник сплачує 992 грн акцизного податку на рік на будівництво доріг, за які можна здійснити ямковий ремонт приблизно 5 кв. м дороги, капітальний ремонт - приблизно 1,5 кв. м або збудувати приблизно 2,5 см дороги першої категорії.

У квітні міністр інфраструктури Володимир Козак заявив про те, що Мінінфраструктури готове подати на розгляди уряду і парламенту законопроект про підвищення акцизу на пальне, який на сьогодні залишається одним із найнижчих у Європі. Проте пізніше в Мінінфраструктури уточнили, що проект закону є лише одним із можливих рішень питання залучення додаткових коштів для розвитку автомобільних доріг країни, але зовсім не єдиним.

Акциз на нафтопродукти був введений у 2011 році, до цього діяв транспортний збір з кожного автовласника.

Довідка УНІАН. З 1 січня 2012 року в Україні базова ставка акцизу для бензинів становить 198 євро за тонну, для дизпального із вмістом сірки до 0,2% – 98 євро за тонну, дизпального із вмістом сірки від 0,035% до 0,2% – 75 євро за тонну, дизпального із змістом сірки від 0,005% до 0,035% – 68 євро за тонну, дизпального із вмістом сірки до 0,005% – 46 євро за тонну.