Рынок нефти очень далек от перенасыщения / Wikipedia

Споживання нафти в 2014 р. у світі зросте на 1,4%, досягнувши рекордного значення в 92,6 млн барелів на добу.

Про це йдеться у звіті Міжнародного енергетичного агентства, передають Вести Экономика.

Запаси нафти в країнах із розвиненою економікою у IV кварталі впали до мінімального рівня з 1999 р. через сильний попит у США та інших розвинених країнах.

Відео дня

"Ринок нафти дуже далекий від перенасичення, довелося активно використовувати запаси, для того щоб задовольнити несподівано високий попит, - йдеться у звіті. - Перенасичення виглядає все більш примарним. Сильний попит у США, ймовірно, частково відображає структурну відповідь на хорошу пропозицію всередині країни на тлі зростання видобутку сланцевої нафти, що знижує витрати для промислових галузей".

Читайте також«Роснефть» планує влітку запустити Лисичанський НПЗ

Оцінка споживання нафти у світі на 2014 р. на 120 тис. барелів вище минулого прогнозу, оскільки сильне зростання попиту в розвинених країнах компенсує зниження в країнах, що розвиваються.

Країнам ОПЕК, які забезпечують близько 40% світових поставок нафти, необхідно буде збільшити виробництво, незважаючи на те, що вже зараз обсяг видобутку більше обсягу попиту, тому що необхідно поповнити запаси.

У середньому в цьому році 12 країнам ОПЕК необхідно буде добувати 29,6 млн барелів на добу. У січні обсяг виробництва становив 29,99 млн барелів на добу завдяки відновленню поставок з Лівії.

Втрати в Лівії, де виробництво раніше скоротилося на 1 млн барелів у другій половині року, а також ситуація в Іраку, теж вплинули на скорочення запасів нафти.

Запаси нафти і нафтопродуктів у розвинених країнах скоротилися в грудні на 56,8 млн барелів до 2,6 млрд барелів.