Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» виплатила російському газовому монополісту «Газпрому» 1,68 млрд дол. із загального боргу за спожитий газ у 3,3 млрд дол., сформованого в 2013 і частково в 2014 році. 

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький в інтерв'ю Комерсант-Україна.

«Станом на вчора з 3,3 млрд дол. ми заплатили 1,68 млрд дол.», - сказав міністр.

Відео дня

За його словами, повністю погасити заборгованість заважає складність з платежами житлово-комунального господарства. «Вони не витримують жодної критики, про що я неодноразово заявляв на засіданні Кабміну. Практично платежі за газ з боку теплокомуненерго зупинені. Питання навіть не в політичній ситуації в країні, а в тому, що представники ЖКГ у своїх муніципалітетах абсолютно розпустилися і вже півтора року просто не хочуть взимку платити за газ. Хоча гроші на інші витрати у них знаходяться. Тепло в будинках, звичайно, є, але гроші за споживаний газ нам не виплачують. Це необхідно змінити», - наголосив міністр.

Читайте такожЕксперт пояснив, чому міг виникнути борг ТКЕ перед Нафтогазом

За словами Ставицького, виправити ситуацію може теплоенергетичний ринок, коли «тепло продаватиметься за ринковими цінами, на тих умовах, як це відбувається в країнах Євросоюзу».

«У Європі немає поняття "кубічні метри", немає поняття "кіловат-година". Все приведено до однієї одиниці - кілоджоуль, тобто до ціни енергії. І нам треба переходити до цієї системи», - сказав Ставицький.

Як повідомляв УНІАН, НАК «Нафтогаз України» 14 лютого погасила борг перед російським газовим монополістом компанією «Газпром» у розмірі 1,471 млрд дол. за природний газ, спожитий у 2013 році і частково у 2014 році. На початку лютого «Нафтогаз» звернувся до підприємств теплокомуненерго з проханням погасити борг у розмірі 27 млрд грн за спожитий газ, інакше компанія загрожувала блокуванням рахунків злісних неплатників. У середині лютого НАК обмежив поставки блакитного палива в 11 областей України.