США свернут сотрудничество с РФ по обновленной программе Нанна-Лугара / zr.ru

США планують згорнути співпрацю з РФ за оновленою програмою Нанна-Лугара, пов'язаної з ядерною безпекою, із-за ситуації навколо України, пише "Комерсант-Росія" з посиланням на представника Національної адміністрації США з ядерної безпеки Енн Харрінгтон.

Програма Нанна-Лугара з 1991 року передбачала допомогу США країнам колишнього СРСР з утилізації знятої з озброєння ядерної і хімічної зброї і засобів її доставки. Загальний бюджет програми, за даними газети, склав 8,79 мільярда доларів. У 2012 році МЗС Росії заявив, що пропозиції США про продовження програми більше не відповідають уявленням Москви про те, як має бути побудована співпраця в цій сфері. США висловили готовність обговорювати це питання.

У підсумку програму вирішили переробити, а натомість в червні 2013 року уклали тимчасове двосторонню рамкову угоду. Згідно якої, спільних проектів у РФ і США стало менше, а доступ інспекторів з США на ядерні об'єкти був обмежений. Тим не менш, країни зберегли співробітництво в галузі захисту ядерних матеріалів, їх утилізації, митного контролю, перетворення високозбагаченого урану на низькозбагачений, безпечного зберігання атомних підводних човнів.

Відео дня

Тепер всі ці проекти будуть заморожені. Гроші на них вже виключені з проекту бюджету Міненерго США на 2015 рік, а витрати на програму з Міжнародного співробітництва та захисту ядерних матеріалів (International Material Protection and Cooperation program) знижені на 27%.