Польша хочет привлечь частный бизнес к продлению нефтепровода «Одесса-Броды»

Уряд Польщі наполягає на залученні приватного бізнесу до проекту будівництва магістрального нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька.

Як передає кореспондент УНІАН, про це міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан повідомив, виступаючи у Верховній Раді.

«Є позиція Польщі — цей проект повинен бути комерційним. Польща наполягає на тому, щоб залучити до цього проекту польських бізнесменів», - сказав Продан.

Відео дня

Міністр додав, що для початку практичної реалізації проекту повинна бути обгрунтована його економічна ефективність, чого на даний момент, на думку польської сторони, немає.

Як раніше повідомляв УНІАН, Україна і Польща на початку квітня 2014 року відновили переговори щодо будівництва магістрального нафтопроводу «Одеса-Броди» до Плоцька.

Раніше посол Польщі в Україні Генрік Литвин зазначав, що Польща готова повернутися до розвитку проекту нафтопроводу "Одеса-Броди-Гданськ", якщо одержить гарантії поставок необхідних обсягів нафти.

У жовтні 2013 року польська державна компанія PERN Przyjazn відмовилася виділити кошти на заходи, необхідні для добудови українського трубопроводу "Одеса-Броди" до Польщі, що призвело до втрати зарезервованого Європейським Союзом дофінансування проекту в розмірі близько 120 млн. євро.

Україна самостійно добудувала "Одеса-Броди" в 2001 році, але з того часу він практично не використовувався, за винятком прокачування невеликих обсягів у реверсному режимі для поставок російської нафти з Брод до Одеси в 2005-2010 роках і поставок нафти до Білорусі в 2010-2011 роках.