Про йдеться у звіті керівництва «Газпрому», текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН.

«На даний час істотна частина поставок Групою Газпром природного газу споживачам Європи залежить від трубопровідної системи, яка проходить по території України, Білорусі і Молдови. Може скластися ситуація, коли «Газпром» не зможе запобігти потенційному збою у транзиті газу Групи через територію цих країн», - зазначається у документі. 

Наголошується, що були випадки, коли поставки газу, що призначалися для європейських споживачів, були перенаправлені через розбіжності з країнами, по території яких проходить транзит газу. Будь-який збій у транзиті через територію України, Білорусі і Молдови, включаючи потенційний відбір газу, що поставляється до Європи, може призвести до того, що «Газпром» не зможе виконати свої зобов'язання щодо поставок газу європейським споживачам.

Відео дня

Читайте такожЄвропарламент ухвалив резолюцію про зупинку будівництва «Південного потоку»

"Політична і економічна криза, що триває в Україні, посилює побоювання стосовно того, що український контрагент ВАТ «Газпром» не зможе виконати свої зобов'язання з транзиту газу і вдасться до відбору газу, призначеного для споживачів Європи, що може негативно вплинути на результати діяльності та наше фінансове становище", - говорится в сообщении. 

Зазначається, що для зниження залежності від транзитних країн «Газпром» поступово здійснює перехід на загальноприйняті у світовому газовому бізнесі принципи і механізми ринкового ціноутворення на газ, що імпортується країнами, і на послуги, що надаються ними, з його транзиту; реалізує газотранспортні проекти, націлені на диверсифікацію експортних маршрутів (введено в експлуатацію другу нитку газопроводу «Північний потік» і тривають роботи за проектом «Південний потік»), розширює можливості з використанню ПСГ за кордоном, а також розвиває торгівлю СПГ.