REUTERS

Як передає РИА Новости, про це президент РФ Володимир Путін заявив журналістам у Довілі за підсумками візиту у Францію, де він зустрівся з лідерами Франції, Німеччини, Великої Британії і США, а також з обраним президентом України Петром Порошенком.

Читайте такожПутін подумує "піти назустріч" Україні щодо сплати газових боргів

«Ризики існують дуже високі. Якщо хтось захоче вирішувати проблеми енергетичного постачання України на основі реверсних поставок, то він помиляється через дві обставини. Перше - якщо ми побачимо, що хтось порушує наші контракти на поставки газу, ми будемо скорочувати обсяги, і фізичних обсягів газу на європейському ринку буде просто недостатньо», - сказав Путін.

Відео дня

Другою проблемою він назвав проблему неплатежів.

Як повідомляв УНІАН, українська влада намагається диверсифікувати поставки природного газу, основна частина якого на сьогодні імпортується з Росії, яка на початку другого кварталу 2014 року, користуючись монопольним становищем на українському ринку, підвищила ціну у 1,5 рази - до 485,5 дол. за тис. куб. м газу. 

Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії. Відкриття всіх чотирьох маршрутів дозволить нашій країні збільшити щорічні поставки газу до 30 млрд куб. м. Найбільш перспективним маршрутом поставок газу в Україну є словацький.

28 квітня Україна і Словаччина підписали Меморандум про співпрацю у сфері організації реверсних поставок газу. За словами прем`єр-міністра України Арсенія Яценюка, щорічний обсяг поставок може скласти близько 8 млрд кубометрів з подальшою можливістю збільшення.

Словацький оператор газотранспортної системи компанія Eustream розраховує почати в серпні 2014 року реальні реверсні поставки газу в Україну.

Раніше експерти відзначали, що Словаччина не погоджувалася на пропозицію України щодо поставок газу з Європи через словацькі магістральні трубопроводи через небажання втратити вигідний для неї контракт з російським газовим монополістом ”Газпромом”.

За словами міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, Україна у 2014 році може імпортувати за реверсною схемою з Європи близько 6 млрд куб. м газу.

19 травня глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Російська Федерація не має претензій до Словаччини з приводу організації реверсних поставок газу в Україну.