Таку думку висловили аналітики міжнародного рейтингового агентства Standard & Рoor's, передає "Прайм".

"На нашу думку, після початку поставок газу до Китаю, їхня частка у виручці "Газпрому" буде нижчою за частку поставок до Європи, а частка поставок до КНР прибутку виявиться ще нижче", - вважають в S&P.

Відео дня

Так, на думку експертів агентства, відповідно до договору після виходу на повну потужність обсяг поставок газу до Китаю становитиме 38 млрд куб метрів на рік, тоді як постачання до Європи в 2013 році становили 174,3 млрд куб метрів, а продажі на внутрішньому ринку - 243,3 млрд куб метрів.

"Ціна російського газу за китайським контрактом не розкривається, але, судячи за наявними публічним даними, вона повинна бути в цілому зіставною з ціною газу, що експортується "Газпромом" до Європи. Водночас операційні витрати на розробку нових газових родовищ у Східному Сибіру можуть бути вище, ніж на існуючих родовищах компанії", - відзначає S&P.

Водночас, на думку рейтингового агентства, в довгостроковій перспективі диверсифікація експорту може зумовити посилення переговорної сили "Газпрому" у відносинах з європейськими споживачами, які в останні роки вимагали від "Газпрому" знизити контрактні ціни, і в деяких випадках компанії довелося провести платежі заднім числом.

Читайте такожПутін вирішив допомогти «Газпрому» коштами з бюджету

Крім того, цей договір може знизити потреби Китаю в майбутніх закупівлі скрапленого природного газу (СПГ), що буде вигідно європейським покупцям СПГ. "Однак ми вважаємо, що ці наслідки будуть відзначатися в довгостроковій перспективі, тому у всіх зацікавлених сторін буде час для управління супутніми ризиками", - вважають експерти.

Аналітики S&P також відзначають, що експорт газу в Китай не призведе до скорочення обсягів, доступних для поставок до Європи.