Россия продолжает пугать Украину отключением газа / Фото УНИАН

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це він сказав журналістам у Москві.

«Газпром» більше не переноситиме термін переведення України на передоплату постачань газу, остаточна дата - 10.00 мск 16 червня», - сказав Міллер.

«Ви знаєте, що упровадження режиму передоплати в черговий раз було перенесене на прохання Європейської комісії, перенесене до 10-ї години ранку понеділка, 16 червня. Більше вже цей термін переноситися не буде», - підкреслив він.

Відео дня

За словами Міллера, українська сторона повинна заплатити повністю борги за листопад і грудень 2013 року - це 1,451 млрд дол., а також показати прогрес у сплаті боргів за квітень і травень - це 500 млн дол.

«Таким чином, «Газпром» повинен побачити на своєму рахунку до ранку понеділка, 16 червня, суму, переведену НАК «Нафтогаз України» в обсязі 1,951 млрд дол. В іншому разі упроваджується режим передоплати», - заявив він.

При цьому керівник "Газпрому" пояснив, що режим передоплати - це не відключення України від постачання російського газу або якісь обмеження.

«Це постачання газу на Україну в таких обсягах газу, які Україною сплачені. Якщо ніякі обсяги Україною не будуть сплачені, отже, відповідно, постачання газу на Україну - нуль», - заявив Міллер.

Читайте такожПутін визнав, що Росія боїться втратити Україну як покупця газу

Як повідомляв УНІАН, 11 червня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія пропонує Україні газ за ціною 385 дол. за 1 тис. кубометрів, як це було за «президентства Віктора Януковича».

«Газпром» запропонував українським партнерам такі ж умови, які мав уряд Віктора Федоровича Януковича: знижка з контрактної ціни 100 дол., кінцева ціна - 385 дол. за 1 тис. куб. м», - сказав Путін. (УНІАН: тоді газ коштував 268,5 дол. за 1 тис. куб.)

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 11 червня повідомив, що Україна відмовилася від пропозиції «Газпрому» знизити ціну на російський газ на 100 доларів за тисячу кубометрів - до 385 дол.

«Росіяни зробили нам пропозицію щодо зниження ціни на газ на 100 доларів - так звану знижку. Я відразу хочу заявити, що ми ці російські пастки знаємо. Знижка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації і знімається урядом РФ», - сказав Яценюк.

Довідка УНІАН. «Газпром» з квітня вирішив скасувати всі пільги на постачання газу Україні. В результаті ціна на російський газ з квітня 2014 року збільшилася до 485 дол. за тисячу кубометрів з 268,5 дол. у першому кварталі цього року. При цьому глава «Газпрому» Олексій Міллер заявляв, що на 7 червня борг України за поставлений газ досяг 5,2 млрд дол.