Россия отказалась говорить с Украиной о газе до 16 июня – ждет денег / Фото УНИАН

Про це УНІАН повідомила прес-секретар міністра енергетики Російської Федерації Ольга Голант.

«Переговорів до 10.00 мск 16 червня ми не плануємо. Якщо Україна перераховує гроші – тож буде одна розмова, якщо не перераховує, включається режим передоплати. Поки що ми очікуємо понеділка 10.00, а далі вирішуватимемо», - сказала Голант.

За її словами, у разі погашення заборгованості, будуть продовжені переговори.

Відео дня

Читайте такожПутін визнав, що Росія боїться втратити Україну як покупця газу

Як повідомляв УНІАН, 12 червня голова «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що його компанія більше не переноситиме термін переведення України на передоплату при поставках російського газу, і в разі несплати боргу такий механізм буде запроваджено о 10.00 мск 16 червня.

За словами Міллера, українська сторона повинна заплатити повністю борги за листопад і грудень 2013 року - це 1,451 млрд дол., а також продемонструвати прогрес з оплати боргів за квітень і травень - це 500 млрд дол.

«Таким чином, «Газпром» повинен побачити на своєму рахунку на ранок понеділка, 16 червня, суму, перераховану НАК «Нафтогаз України» в обсязі 1,951 млрд дол. Інакше запроваджується режим передоплати», - заявив він.

При цьому голова «Газпрому» пояснив, що режим передоплати - це не відключення України від поставок російського газу або якісь обмеження.

«Це поставки газу в Україну в таких обсягах газу, які Україною сплачені. Якщо жодні обсяги Україною не будуть сплачені, то, відповідно, поставки газу до України - нуль», - заявив Міллер.

Переговори щодо врегулювання цінового спору між "Газпромом" і "Нафтогазом" почалися на початку червня в тристоронньому форматі - Україна, Росія і Європейський Союз. Під час переговорів Росія запропонувала Україні газ за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів з урахуванням знижки 100 дол. Проте прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що Україна відмовилася від пропозиції «Газпрому», оскільки нова ціна встановлюватиметься російським урядом, який може у будь-який момент відмовитися від цієї знижки. Також Яценюк заявив, що Україна наполягає на ціні газу в 268 дол. за 1 тис. кубометрів.

Сьогодні, 13 червня, голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що європейські компанії пропонують Україні купувати в них газ за ціною нижче 326 дол. за тисячу кубометрів, і Україна планує погодитися на ці пропозиції, заявив він у ході прес-конференції

Крім того, він запевнив, що "Нафтогаз" розглядає можливість надання російському монополістові "Газпрому" державних гарантій щодо платежів за вже відібране паливо.