ЄС закликає Київ та Москву якнайшвидше врегулювати спірні газові питання / Фото УНІАН

ЄС закликає Київ та Москву якомога швидше врегулювати спірні газові питання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у висновках Ради ЄС з питань закордонних справ, ухвалених сьогодні в Люксембурзі.

«Рада наполегливо закликає обидві сторони як можна швидше досягти угоди та підтримує Комісію в її зусиллях зі сприяння пошуку компромісного рішення», - зазначається в документі.

Відео дня

Рада ЄС зазначає, що майбутня угода є «важливою для стабілізації української економіки та для забезпечення безпеки поставок і транзиту природного газу в та через територію України на основі прозорого режиму». 

«У цьому контексті Рада підкреслює важливість продовження реформ в енергетичному секторі України», - відзначає ЄС.

Читайте також"Нафтогаз" може подати до Стокгольмського суду другий позов на «Газпром»

Як повідомляв УНІАН, вранці 16 червня «Газпром» скоротив до нуля постачання газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Цьому передували двомісячні переговори представників НАК «Нафтогаз України» і «Газпрому» за участю Єврокомісії, але газові переговори не привели сторони до конструктивного рішення.

Читайте такожУкраїна та ЄС готові продовжувати тристоронні переговори щодо газу

Крім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражного суду. Україна – про встановлення справедливої ціни на газ за збереження діючого контракту і про стягнення 6 млрд дол. як переплату за попередні періоди. Позовна вимога російської сторони – стягнути з України борг за спожите паливо в розмірі 4,5 млрд дол.