Власти США ослабляют 40-летний запрет на экспорт сырой нефти / Фото Wikipedia

Адміністрація Барака Обами послаблює заборону на експорт зі США сирої нафти, який діяв протягом останніх 40 років. Про це повідомляє Прайм з посиланням на "Уолл-стріт джорнел".

"Не привертаючи особливої уваги, Міністерство торгівлі США дозволило двом енергетичним компаніям зі штату Техас експортувати так звану надлегку нафту, запаси якої в США в останній час зросли на тлі активної розробки сланцевих родовищ", - вказує видання. Надлегка нафта, відома також як конденсат, удосталь міститься в сланцевих породах.

Читайте такожЦіни на нафту Brent досягли 9-місячного максимуму на тлі ситуації в Іраку

Відео дня

Заборона на експорт сирої нафти була введена в США в 1973 році у відповідь на встановлення арабськими країнами ембарго на поставки "чорного золота" в західні країни. Однак США можуть експортувати нафтопродукти - наприклад, бензин і дизельне паливо.

Читайте такожВиробництво нафти в США досягло максимуму за 44 роки

Як зазначає "Уолл-стріт джорнел", відповідно до введених адміністрацією Обами нових правил надлегка нафта після мінімальної переробки буде потрапляти в категорію "нафтопродукти" і, таким чином, буде дозволено її експортувати.

"Поставки нафти можуть початися вже в серпні. Швидше за все, спочатку вони будуть невеликими", - пише газета. За оцінками впливового вашингтонського інституту Брукінгса, з наступного року США будуть здатні експортувати близько 700 тис. барелів нафти в добу.