Фото УНИАН

Американська компанія Enterprise Product Partners продала партію надлегкої нафти, або конденсату, азіатському трейдеру, здійснивши першу операцію з експорту американської нафти після ослаблення ембарго, яке діяло 40 років, повідомляє Рейтер з посиланням на джерела.

Японська Mitsui & Co Ltd придбала 400.000 барелів з поставкою в кінці липня або початку серпня, повідомили два трейдери в Сінгапурі, не вказавши ціну. Покупець має намір продати партію кінцевим споживачам в Азії.

Представники Enterprise і американського офісу Mitsui були недоступні для коментарів.

Відео дня

"Багато трейдерів запитують нас про це і говорять, що хочуть придбати додаткові партії у Enterprise, особливо цього і наступного тижня. Поки я не чув, щоб купив хтось із кінцевих споживачів в Азії", - сказало одне з джерел.

Трейдери прагнуть продавати конденсат в Азію, де в третьому кварталі очікується запуск заводів, що переробляють конденсат на нафту та інші нафтопродукти. За даними Facts Global Energy, такі заводи в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні здатні переробляти до 900.000 барелів конденсату на добу.

Читайте такожСША в піку Росії значно прискорять процес експорту СПГ  

Наприкінці червня уряд США дозволив кільком компаніям експортувати легку газоподібну нафту, також відому як конденсат. США щодня виробляють до мільйона барелів конденсату, який може відправлятися на експорт після незначної переробки - стабілізації. Це вдвічі більше експорту з Катару - найбільшого в даний час виробника конденсату в світі.

В залежності від виду конденсату, він може використовуватися як у якості сировини на нафтохімічних підприємствах Китаю і Японії, так і для розведення важкої нафти, що видобувається в Латинській Америці.