Закон выписан крайне некачественно / Фото УНИАН

Таку думку висловив народний депутат і глава українського Союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

«У законопроекті безліч недоліків і незрозумілих моментів. Не зрозуміло з якого моменту можна вважати, що Росія обмежує постачання енергоресурсів до України? Якщо не поставлено один вагон коксівного вугілля з Росії, це теж означає, що потрібно вводити особливий режим в енергетиці?», - говорить глава УСПП. На його думку, немає і чітких правил, як і кого будуть відключати: виходить, це питання буде вирішуватися у глави Міненерговугілля або в кабінеті міністрів, а це прямий шлях до корупції. На його думку, законопроект порушує Конституцію та безліч інших законів, тому він повинен бути як мінімум доопрацьований.

Читайте такожУ Міненерго запевняють, що російський газ можна замінити поставками з ЄС

Відео дня

Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква дотримується такої ж думки. «Закон виписаний вкрай неякісно і в такому вигляді небезпечний для промисловості і для економіки в цілому. За нього будь-яке промислове підприємство в Україні може бути без всяких підстав відключено від енергопостачання, що звичайно неприйнятно», - зазначає Саква. За його словами, законопроект дозволяє по суті експропріювати энергорсурсы у власників. «Це не можна назвати сучасною європейською практикою», - зазначає експерт.

Законопроект «Про особливий період у паливно-енергетичному комплексі» парламент почав розглядати тільки з третьої спроби після того, як прем'єр Арсеній Яценюк попередив депутатів про можливе "переформатування Верховної ради, уряду і правлячої коаліції". Документ прийнятий 4 липня в першому читанні. Комітет Верховної ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією назвав законопроект не відповідним нормам антикорупційного законодавства. Законопроект надає необмежені права Міненерговугіллю в управлінні ПЕК «в особливий період».