Иран готов поставлять газ в Европу / lenta-ua.net

Іран готовий постачати газ до Європи через газопровід "Набукко" (Nabucco), дві європейські країни вже зацікавилися цим. Про це заявив заступник міністра нафти Ірану з міжнародних відносин Алі Маджеді іранським ЗМІ, передає ІТАР-ТАСС.

За його словами, в той час як Європа має намір диверсифікувати постачання енергоресурсів, Іран зі своїми найбільшими запасами газу в світі може надати Європі газ через "Набукко".

Читайте такожУ "Нафтогазі" розповіли, хто зможе транспортувати російський газ до ЄвропиВін додав, що Іран нещодавно відвідали дві делегації з європейських країн, які він не назвав, для того, щоб обговорити можливі маршрути поставок газу. Маджеді вважає, що існують різні маршрути, включаючи постачання через Туреччину, Ірак, Сирію, Кавказ і Чорне море. На його думку, турецький маршрут кращий з представлених.

Відео дня

Читайте такожКличко: зима буде непростою, температуру опалення буде зниженоМаджеді заявив, що газу з родовища "Шах Деніз" в Каспійському морі буде недостатньо для цього газопроводу - видобуток на цьому родовищі складе не більше 8 млрд кубометрів в рік, тоді як потужність газопроводу була заявлена як мінімум в 23 млрд кубометрів в рік. Заступник міністра нафти Ірану зазначив також, що Туреччина висловлювала свою зацікавленість в участі в постачаннях газу з Ірану в Європу.

Крім того, у Ірану є потенціал поставляти газ в Європу в формі зрідженого природного газу (СПГ).

Читайте такожПорошенко розповів до яких компромісів готовий з РосієюNabucco - нереалізований проект магістрального газопроводу протяжністю 3 300 тис. км з Туркменії і Азербайджану в країни ЄС, насамперед Австрію і Німеччину. Прогнозована вартість проекту - 7,9 млрд євро. В консорціумі з будівництва газопроводу взяли участь наступні компанії: OMV Gas GmbH (Австрія), BOTAS (Туреччина) "Булгаргаз" (Болгарія), Transgaz (Румунія).

Підготовка проекту велася з 2002 року. Спочатку будівництво планувалося почати в 2011 році, а завершити до 2014 року, однак реалізація проекту кілька разів відкладалася через проблеми з можливими постачальниками газу. В кінці 2011 року було повідомлено, що терміни запуску проекту зрушили до 2018 року.

В червні 2013 року було оголошено, що проект закритий, а пріоритетним проектом тепер є Трансадріатичний газопровід.